Bidenovho syna obvinili. Klamal o kúpe strelnej zbrane

ta3, BBC
14.9.2023 19:56 , Aktualizované: 14.9.2023 22:47

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter Biden je obvinený z troch prípadov klamstva pri kúpe strelnej zbrane po tom, ako padla dohoda o priznaní viny.

Hrozí mu väzenie

Toto obvinenie je prvým prípadom, keď bolo dieťa úradujúceho prezidenta trestne stíhané.

Zo súdnych dokumentov vyplýva, že Biden klamal vo federálne predpísaných formulároch, keď si v októbri 2018 kúpil revolver Colt v obchode so zbraňami v štáte Delaware. Zbraň si ponechal 11 dní.

V prípade usvedčenia mu hrozí maximálny trest 25 rokov väzenia, uviedlo ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení. Skutočné tresty za federálne trestné činy sú zvyčajne nižšie ako maximálne možné tresty.

V čase nákupu zbrane bol Biden silným užívateľom cracku. Podľa amerických federálnych zákonov je klamstvo v takýchto dokumentoch alebo držanie strelnej zbrane v čase, keď človek užíva drogy, trestným činom.

Dohoda stroskotala

Obvinenia už predtým priznal počas rokovaní o prerušenej dohode o priznaní viny, ktorá sa v júni uzavrela medzi prokurátormi a Bidenovým právnym tímom v dvoch častiach.

Podľa podmienok dohody mal byť obvinený z dvoch priestupkov za to, že v rokoch 2017 a 2018 nezaplatil včas dane.

Okrem toho by sa musel priznať aj k nezákonnému držaniu strelnej zbrane.

Dohoda však stroskotala po tom, ako sudkyňa okresného súdu USA Maryellen Noreika uviedla, že nemôže "opečiatkovať dohodu", a dodala, že navrhované riešenie trestného činu súvisiaceho so zbraňou je "nezvyčajné".

Sporná téma

Právne problémy Bidena mladšieho sa stali politickou témou, keďže jeho otec sa snaží o znovuzvolenie.

Začiatkom tohto týždňa republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu oznámili začatie vyšetrovania obžaloby prezidenta Bidena.

Medzi obvineniami vznesenými voči staršiemu Bidenovi je aj to, že klamal o svojej účasti na obchodných transakciách svojho syna, keď zastával funkciu viceprezidenta.

Dvaja vyšetrovatelia z daňového úradu tiež tvrdili, že ministerstvo spravodlivosti brzdilo vyšetrovanie daňového priznania Huntera Bidena, dodal portál BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok