Synovi prezidenta USA hrozí väzenie. Biden mladší čelí viacerým žalobám

ta3/tasr
7.9.2023 09:33 , Aktualizované: 7.9.2023 09:33

Hlavný žalobca štátu Delaware David Weiss chce, aby Huntera Bidena, syna amerického prezidenta Joea Bidena, ešte do konca septembra obvinili z nelegálnej držby strelnej zbrane. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Congress_Impeachment610570983692.jpg
AP Photo/Julio Cortez

Z dokumentov predložených príslušnému súdu vyplýva, že žalobca Weiss požiada takzvanú veľkú porotu, aby v prípade Huntera Bidena vzniesla obvinenie do 29. septembra.

Problémový syn

Weiss, ktorý prezidentovho syna dlhodobo vyšetruje, oznámil súdu v štáte Delaware, kde proces prebieha, že Hunter Biden bude zrejme obvinený v prípade držania strelnej zbrane v čase, keď pred niekoľkými rokmi užíval drogy. Po prípadnom usvedčení by mu hrozilo až 10 rokov väzenia.

Weiss v auguste informoval delawarský súd, že rokovania o prípadnej dohode o vine a treste sa dostali do slepej uličky.

Hunter Biden v júli predložil federálnej sudkyni Maryellen Noreikovej návrh dohody o vine a treste. V nej sa priznával k dvom daňovým únikom v celkovej výške asi 100-tisíc dolárov, za ktoré by mal dostať dvojročnú podmienku.

Sudkyňa dohodu zamietla

Podľa nej zabezpečovala pre obžalovaného imunitu aj pred prípadnými ďalšími stíhaniami, vrátane jeho podnikateľských aktivít na Ukrajine a v Číne.  

Okrem toho nesúhlasila ani so súvisiacou dohodou týkajúcou sa obvinení z nelegálnej držby zbrane. Weiss mal v rámci dohody súhlasiť so stiahnutím obvinenia výmenou za to, že Biden mladší absolvuje terapeutický, respektíve rehabilitačný program. Táto možnosť však už po zamietavom rozhodnutí sudkyne nie je aktuálna.

Republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu bez uvedenia dôkazov obviňujú ministerstvo spravodlivosti, že sa usiluje chrániť prezidentovho syna a žalobcu Weissa zase z toho, že vraj pri vyšetrovaní nepostupuje dostatočne razantne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok