Ruský analytik odhaľuje pozadie stretnutia Putina s Kim Čong-unom. USA nebudú váhať so sankciami, ak dôjde k transferom zbraní

ta3, čtk, TASR
13.9.2023 22:48

Severná Kórea môže dodať Rusku pomerne veľké množstvo munície pre jeho vojnu na Ukrajine. Výmenou za to od Moskvy očakáva najmä potravinovú pomoc. Ruskému vydaniu spravodajského serveru BBC to uviedol analytik Fjodor Tertickij z Kukminskej univerzity v juhokórejskom Soule. Podľa neho bude mať však rozhodujúce slovo Čína.

North_Korea_Russia656516.jpg
TASR/AP

Svätá vojna

Ruský prezident Vladimír Putin sa na ruskom ďalekýchodchodnom kozmodróme Vostočnyj zišiel so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Ten uviedol, že KĽDR stojí za Putinom a všetkými jeho rozhodnutiami. Podľa Kima taktiež Moskva a Pchjongjang vedú "svätú vojnu" proti Západu.

Západné médiá v súvislosti so schôdzkou predtým informovali, že predmetom rokovania by mohli byť aj dodávky zbraní a munície, ktoré by Rusko mohlo použiť proti Ukrajine.

"Pokiaľ ide o množstvo, nepochybujem o tom, že Severná Kórea, ak to bude vôľa Pekingu, Moskvy a Pchjongjangu, môže dodávať pomerne veľa munície," uviedol Tertickij s tým, že severokórejské plánované hospodárstvo dávalo vždy prednosť vojensko-priemyselnému komplexu a prípadnú výrobu môže rozbehnúť pomerne rýchlo.

Zlá kvalita

Výskumník však upozorňuje, že problém môže nastať s kvalitou munície. Ukrajinci podľa neho našli severokórejskú muníciu, ktorú zrejme používala ruská súkromná žoldnierska Wagnerova spoločnosť, a ktorá bola podľa nich podradnej kvality.

Armáda KĽDR nebojovala prakticky od konca kórejskej vojny v roku 1953, pripomína v tejto súvislosti Tertickij.

Moskva sa bude riadiť Pekingom

Podľa jeho názoru Severná Kórea očakáva, že od Ruska získa predovšetkým potravinovú pomoc, pre čo by mohla získať podporu Číny.

"Ak sa Severokórejčania nasýtia, najmä nie na čínsky účet, je to len dobre. Číňania by si priali, aby v Severnej Kórei bola stabilná situácia - nechcú tam výbušnú krízu, pretože to by znamenalo veľa utečencov v (čínskom) Mandžusku," hovorí Tertickij a dodáva, že Peking si neželá zrútenie severokórejského režimu, po ktorom by mohlo dôjsť k zjednoteniu Kórey "za šťastných úsmevov" Spojených štátov.

Tertickij sa však domnieva, že sa Moskva v tomto prípade bude riadiť postojom Pekingu. "Ak sa Putin začne miešať do toho, čo Čína považuje za svoju zónu vplyvu, bez súhlasu Pekingu, súdruh Si Ťin-pching bude reagovať tvrdo," povedal.

Konflikt s Čínou je podľa neho "to posledné, čo Putin teraz potrebuje". Vyjadril tiež pochybnosti o tom, či sa dodávky munície odohrajú vo veľkom meradle. "Naozaj neviem, prečo by to Číňania schvaľovali," dodal.

Tri faktory

Tertickij v rozhovore s BBC tiež upozornil na tri zaujímavé faktory vo vzťahoch Ruska s Severnej Kórey. Prvým je takmer úplná absencia obchodu. "Obchodná bilancia za rok 2022 je nulová. Je to, ako by existovalo železné embargo," povedal.

Druhým je pominutie témy vojny na Ukrajine na verejnej úrovni vo vnútri KĽDR.

"Celá tá záplava správ v severokórejských médiách o tom, ako Pchjongjang podporuje všetko, čo robí Putin, je striktne v médiách určených pre zahraničie. V hlavných novinách, ktoré čítajú sami Severokórejčania, nebolo o vojne ani slovo," všimol si.

Tretím faktorom je podľa neho to, že Rusko sa vo vzťahoch so Severnou Kóreou obvykle riadi Čínou. "Zriedkakedy prejavuje nezávislosť a niekedy až smiešne kopíruje Čínsku ľudovú republiku," uzavrel Tertickij.

Nebudú váhať, ale ukladať sankcie

Spojené štáty nebudú váhať s uvalením sankcií, ak stretnutie Putina a Kim Čong-una povedie k transferom zbraní medzi oboma krajinami. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí USA, informuje stanica CNN.

"Už sme podnikli rad opatrení na sankcionovanie osôb, ktoré sprostredkovali predaj zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom, a nebudeme váhať s prijatím ďalších opatrení, ak to bude potrebné," uviedol hovorca rezortu Matthew Miller.

Spolupráca Ruska a KĽDR oznámená počas Kimovej návštevy vo Vladivostoku je "dosť znepokojujúca" a mohla by porušiť viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, povedal Miller. Upozornil na Putinov prísľub spolupráce v oblasti satelitov s tým, že Pchjongjang používa svoje družice pri vývoji balistických rakiet.

Rusko ukazuje zúfalstvo

Americkí predstavitelia predtým varovali, že Rusko a Severná Kórea napredujú v rokovaniach o možnej dohode, v ktorej rámci by Pchjongjang poskytol Moskve zbrane pre vojnu na Ukrajine výmenou za technológiu balistických rakiet. Tá podlieha sankciám uvaleným voči KĽDR.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v rozhovore povedal, že Rusko spoliehaním sa na Severnú Kóreu a Irán ukazuje svoje "zúfalstvo", informovala agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok