Ukrajina nemá žiadne výsledky v protiofenzíve, tvrdí Putin. Jeho tvrdenie oponuje vyhláseniam analytikov

ta3, TASR
12.9.2023 23:30

Ruský prezident Vladimir Putin poprel, že Ukrajina dosiahla nejaký úspech vo svojej trojmesačnej protiofenzíve. Kyjev pritom hlásil menšie územné zisky v bojoch zameraných na opätovné dobytie svojho územia na juhovýchode, okupovaného Ruskom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Ekonomická kríza v Rusku. Putin chce legalizovať detskú prácu
TASR/AP

Boje budú pokračovať

"Ukrajina vedie takzvanú protiofenzívu. Samozrejme, že nemá žiadne výsledky," povedal Putin na ekonomickom fóre v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.

Jeho hodnotenie ide proti vyhláseniam Kyjeva a ďalších vojenských analytikov, ktorí informujú, že ukrajinské sily dosiahli úspechy v Záporožskej oblasti, napríklad dobyli dedinu Robotyne a prerazili prvú obrannú líniu Ruska.

Putin povedal, že Rusko bude pokračovať v bojových operáciách na Ukrajine, pretože Kyjev stále bojuje.

Dôležité postupy

Hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun v pondelok neskoro večer oznámil, že pozemné sily postupujú o 50 až 200 metrov denne.

"Niekedy nie je vôbec žiadny postup, pretože potrebujeme upevniť svoje nové pozície a chrániť vojakov," povedal Štupun pre ukrajinskú televíziu.

Spresnil, že od začiatku protiofenzívy oslobodili 255 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Hovorca generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Andrij Kovalev oznámil, že sa im podaril ďalší postup na juh a na juhovýchod od Robotyne.

Moskva v súčasnosti okupuje približne 100-tisíc štvorcových kilometrov ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova, ktorý anektovala v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok