Rusko vraj nemôže prestať bojovať. Podľa Putina Ukrajina bude o mieri rokovať, až keď jej dôjdu zdroje

ta3/ČTK
12.9.2023 15:21

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina bude Ukrajina rokovať o mieri až vtedy, keď jej dôjdu zdroje. Rusko nemôže prestať bojovať, kým Kyjev vedie protiofenzívu, povedal Putin aj v dnešnom prejave na ekonomickom fóre vo Vladivostoku. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Pochybné vraždy či pády z okien. Prigožinova smrť zapadá do vzorca Putinovho režimu
TASR/AP

Putin si myslí, že protiofenzíva nepriniesla výsledky

Putin vyjadril presvedčenie, že na to, aby sa mohli začať mierové rokovania, musia Ukrajine najprv dôjsť zdroje. Varoval tiež, že prípadné prímerie by Ukrajina mohla využiť na opätovné vyzbrojenie, uviedla agentúra Reuters. Okrem toho Putin uviedol, že Kyjev musí zrušiť aj zákon, ktorý zakazuje rokovania s Ruskom.

Moskva opakovane vyhlásila, že podmienkou akýchkoľvek mierových rokovaní je, aby Kyjev uznal územné zisky Ruska na Ukrajine. To je však pre bojujúcu Ukrajinu úplne neprijateľné - vedenie krajiny chce oslobodiť všetky okupované územia vrátane Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Ruské klamstvá

Protiofenzíva, ktorú Ukrajina vedie na juhovýchode krajiny, podľa Putina "nepriniesla žiadne výsledky" a naopak, ukrajinská armáda od jej začiatku v júni tohto roka stratila 71 500 vojakov, 543 tankov a takmer 18 000 obrnených vozidiel. K výške ruských strát sa prezident nevyjadril.

"Ľudia, s ktorými komunikujeme a ktorí by chceli pôsobiť ako sprostredkovatelia, mi z mnohých strán hovoria: "Ste pripravení zastaviť boje?" Ale ako môžeme zastaviť boje, keď nepriateľská strana vedie protiofenzívu," citovala Putina tlačová agentúra Interfax. "Čo by sme mali robiť? Oni vedú protiofenzívu a my sa budeme pýtať: 'Zastavujeme?" dodal.

Podľa ukrajinských či západných zdrojov ukrajinskí vojaci od začiatku protiofenzívy oslobodili niekoľko dedín a stovky štvorcových kilometrov ukrajinského územia a miestami prenikli za prvú z obranných línií, ktoré Rusko vybudovalo v očakávaní útoku, najmä v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. V posledných týždňoch sa podľa rôznych zdrojov postup ukrajinských síl zrýchlil, ale stále nemožno hovoriť o prelomení.

Putin vo svojom prejave tiež uviedol, že do radov ruskej armády a dobrovoľníckych skupín bojujúcich na Ukrajine "za posledných šesť-sedem mesiacov" dobrovoľne vstúpilo 270 000 Rusov, čím sa zvýšil počet 300 000 vojakov mobilizovaných v minulom roku. Každý deň podľa neho podpíše zmluvy o službe v armáde ďalších 1 000 až 1 500 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok