Loď uviazla na plytčine na odľahlom mieste Grónska. Záchrana môže prísť až o niekoľko dní

ta3, TASR
12.9.2023 18:17

Výletná loď s 206 ľuďmi na palube uviazla na plytčine na odľahlom mieste vo východnom Grónsku a nedokáže sa z miesta vyslobodiť. Oznámilo to Spoločné arktické veliteľstvo dánskej armády, informuje agentúra Reuters.

F51mOX4XIAAM5sH.jfif
Twitter/ Arctic Views

Zatiaľ riziká nehrozia

Výletná loď Ocean Explorer narazila na plytčinu v pondelok 11. septembra v národnom parku v zálive Alpefjord asi 1 400 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Nuuk, uvádza JAC vo vyhlásení.

Na palube nie je nikto zranený a ani plavidlo neutrpelo pri incidente nijaké škody, uviedla pre agentúru AFP hovorkyňa JAC Camila Schouwová Broholmová.

"Výletná loď v problémoch v národnom parku je očividne dôvodom pre obavy. Najbližšia pomoc je veľmi ďaleko, naše jednotky sú ďaleko a počasie tam vie byť veľmi nepriaznivé," uviedol vo vyhlásení veliteľ JAC Brian Jensen. Upokojujúce je podľa neho aspoň to, že nehrozí okamžité riziko pre životy ľudí ani pre životné prostredie.

Zotrvanie v oblasti

Podľa JAC bola v čase nehody najbližšia loď s jeho jednotkou vzdialená 1 200 námorných míľ od výletnej lode. Dorazí k nej preto najskôr v piatok ráno miestneho času.

Veliteľstvo uviedlo, že požiadalo iné výletné lode, ktoré sú bližšie k Ocean Explorer, aby zotrvali v oblasti a v prípade zmenenej situácie mohli posádke pomôcť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok