Loď Primus vyplávala mimo obilný koridor. Dôvodom bolo odstúpenie Ruska od dohody

ta3 čtk
26.8.2023 21:42

Z Odesy vyplávala ďalšia loď mimo „obilného koridoru“, informuje agentúra Interfax-Ukrajina. Ide už o druhé takéto plavidlo, ktoré z prístavu vyplávalo od odstúpenia Ruska od obilnej dohody.

Primus je podľa médií druhou loďou, ktorá z Odesy vyplávala od odstúpenia Ruska od dohody, ktorá napriek vojne umožňovala lodiam bezpečne vyvážať obilie z ukrajinských prístavov.

Vytýčený koridor

Kontajnerová loď Joseph Schulte pred desiatimi dňami použila pri plavbe z Odesy do Bosporského prielivu koridor vytýčený ukrajinským námorníctvom, ktorý civilné lode môžu použiť na vlastné nebezpečenstvo. Do Turecka táto loď doplávala 18. augusta s nákladom o váhe viac ako 30 000 ton (2114 kontajnerov). Spomínaný koridor je určený predovšetkým lodiam, ktoré v ukrajinských prístavoch uväznilo rozpútanie vojny Ruska proti Ukrajine pred 18 mesiacmi.

Iný majiteľ

Primus do Odesy priplával vlani 22. februára ešte pod názvom Polar Star. Minulý mesiac zmenil vlastníka, namiesto gréckeho rejdarstva Erma Marine teraz patrí spoločnosti Nova Polar zo Singapuru. Server MarineTraffic odhadol hodnotu lode na 9,1 milióna dolárov (asi 203 miliónov Sk).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok