Ospravedlnenie? Sovietske tanky v Budapešti a Prahe boli chybou, tvrdí Putin

ta3/ČTK
12.9.2023 11:07 , Aktualizované: 12.9.2023 19:29

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok na ekonomickom fóre vo Vladivostoku označil intervenciu sovietskych vojsk v Maďarsku v roku 1956 a v Československu v auguste 1968 za chyby sovietskej politiky, informovali ruské médiá. Za neprijateľnú označil politiku, ktorá je zjavne namierená proti záujmom iných krajín, ale zároveň uviedol, že Západ sa vo svojej zahraničnej politike dopúšťa rovnakých chýb ako Sovietsky zväz.

O vojne ani slovo

Vojnu na Ukrajine, ktorú na jeho príkaz rozpútali ruské vojská, nespomenul. Okrem iného sa zmienil len o "bezvýslednosti" doterajšej ukrajinskej protiofenzívy a údajných vysokých stratách ukrajinskej armády.

Šéf Kremľa tiež povedal, že Rusko poskytovalo pomoc iným krajinám, ale nikdy nebolo kolonizátorom. Na poznámku moderátora, že pobaltské krajiny, Česká republika a Maďarsko obvinili Sovietsky zväz z kolonizácie, prezident odpovedal, že vstup sovietskych vojsk do Maďarska a Československa bol chybou sovietskej vlády.

Priznanie chyby?

"Už dávno sme priznali, že táto časť politiky Sovietskeho zväzu bola nesprávna a viedla len k napätým vzťahom," povedal Putin podľa agentúry Lenta. Podľa neho je politika jasne zameraná proti záujmom iných krajín neprijateľná. "Na tieto hrable teraz šliapu popredné krajiny Západu," povedala hlava štátu.

V Maďarsku sovietske vojská potlačili povstanie proti komunistickému režimu, ktoré vypuklo v októbri 1956; boje pokračovali prvú novembrovú dekádu. Invázia do Československa v auguste 1968 ukončila Pražskú jar, ako sa vtedy nazývali zmeny, pokusy o reformu systému a snaha o "socializmus s ľudskou tvárou".

Americký kapitalizmus

Podľa štátnej tlačovej agentúry TASS Putin vo Vladivostoku hovoril o "zvieracom úsmeve amerického kapitalizmu", ktorý podľa neho odhalilo "politické prenasledovanie" bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Putin povedal, že tento prípad ukázal, aký "prehnitý" je americký systém.

Napriek žalobám je Trump favoritom v boji o republikánsku nomináciu do budúcoročných prezidentských volieb. Ich výsledok však podľa Putina neovplyvní politiku Washingtonu voči Moskve.

Naozaj neočakáva zmeny?

"Myslím si, že v zahraničnej politike USA voči Rusku nenastanú žiadne zásadné zmeny, nech už bude za prezidenta zvolený ktokoľvek," povedal ruský prezident. Poznamenal, že Trump v prípade svojho zvolenia sľubuje vyriešenie najpálčivejších problémov vrátane ukrajinskej krízy v priebehu niekoľkých dní, a to "nemôže nepotešiť". Pripomenul však, že Trump ako prezident zaviedol sankcie proti Rusku.

USA podľa Putina vnímajú Rusko ako večného protivníka či dokonca nepriateľa, čo vštepujú aj bežným Američanom, a súčasná administratíva naladila americkú verejnosť protirusky. Zmeniť tento kurz by bolo podľa Putina veľmi ťažké, hoci v Rusku a Amerike je veľa ľudí, ktorí by si želali priateľské vzťahy, a to tým skôr, že zdieľajú "tradičné hodnoty". "Máme tam veľa priateľov, veľa rovnako zmýšľajúcich ľudí, ale oni ich, samozrejme, potláčajú," dodal podľa agentúry TASS.

Prečo Vladimir Putin hovorí o invázii sovietskych vojsk v Československu? Pýtali sme sa analytika MEMO 98 Ivana Godárskeho.

Video si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok