V Rusku neexistujú slobody tlače a prejavu. Ruský novinár je už na zozname zahraničných agentov

ta3, TASR
11.9.2023 21:21

V Rusku neexistuje sloboda tlače ani sloboda prejavu. Uviedol to ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitryj Muratov v nemeckom Hamburgu na podujatí na podporu slobody žurnalistiky. Informuje o tom agentúra DPA.

Russia_Crackdown623619.jpg
TASR/AP

Vyšetrovanie prípadu v Čečensku

"História nezávislej žurnalistiky sa skončila, je po nej," povedal Muratov na podujatí Week of Press Freedom.

Muratov je šéfredaktorom a zakladateľom novín Novaja Gazeta, ktoré sú v Rusku zakázané. Stále žije v Moskve a chce sa tam vrátiť, preto môže v Hamburgu povedať len to, čo môže povedať aj v ruskom hlavnom meste, povedal v rozhovore pre nemeckú stanicu NDR. "V Moskve už viac nemôžem hovoriť o ničom," zdôraznil.

Muratov žiadal od úradov vysvetlenie v prípade reportérky Novej Gazety Jeleny Milašinovej a právnika Alexandra Nemova, ktorí boli začiatkom júla unesení a zbití v metropole Čečenska Groznyj.

"Kremeľ oficiálne sľubuje, že tento trestný čin štát vyšetrí," povedal Muratov a ukázal fotografiu Milašinovej s vážnymi zraneniami. Pripomenul, že od útoku uplynulo viac než deväť týždňov a vo vyšetrovaní nenastal žiadny pokrok.

Čiastočne za to môže aj Západ

Západ je podľa neho čiastočne zodpovedný za situáciu slobody tlače v Rusku. Rusko sa podľa jeho slov Západu roky pýta, či potrebujú plyn v Nemecku alebo slobodu tlače v Rusku. Odpoveďou je už 20 rokov plyn.

"Poprední európski politici boli spoločníkmi Putina," povedal Muratov a pripomenul bývalého spolkového kancelára Gerharda Schrödera či ďalších politikov.

Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru" v každej krajine.

Rusko ho začiatkom septembra zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok