Svet bude mať pred výbuchom supervulkánu maximálne rok na prípravu

TA3
31.7.2016 19:53

Výbuch sopky vie drasticky ovplyvniť pomery na planéte. Zatiaľ sme mali šťastie - v novodobých dejinách k nám bolo vnútro Zeme pomerne vľúdne. Naozaj veľká erupcia, ktorá skôr či neskôr nastane, však má silu na vyhubenie ľudstva. Na prípravu dostaneme len veľmi málo času.

Svet bude mať pred výbuchom supervulkánu maximálne rok na prípravu
SITA/AP

Planétu zahalí popol

Sopka, ktorá dokáže vyvrhnúť zo svojich útrob aj tisíc kilometrov kubických masy, sa zaraďuje medzi takzvané supervulkány. Takáto sila by mohla ohroziť život na celej planéte. Nová štúdia ukazuje, že na prípravu pred takouto vzácnou ničivou udalosťou budeme mať maximálne rok.

Supervulkán nie je nebezpečný len pre veľký výbuch horúcej lávy z krátera. Táto rana je smrteľná pre blízke okolie, ale oveľa väčšie nebezpečenstvo predstavujú mračná popola, ktoré zablokujú svetlo a teplo zo Slnka a to možno aj na celé desaťročia.

Popol v atmosfére by znamenal novú dobu ľadovú a ekologickú katastrofu globálnych rozmerov. Príroda by bola zdecimovaná a ľudstvo by čelilo hrozbe vyhynutia.

mexico-volcano-e62f91540b714a44ba1efde9eb8ddc22_0a000002-3b23-a1ea.jpeg

Rok bez leta

Supervulkány vybuchovali v ďalekej minulosti a radikálne menili klímu. Jedna z najsilnejších erupcií na európskom kontinente s globálnymi následkami sa odohrala v dnešnom Taliansku pred 40-tisíc rokmi. Európa práve vtedy prechádzala dobou ľadovou a výbuch ju ešte viac zosilnil. Niektoré hypotézy dokonca hovoria, že výbuch sopky Campi Flegrei súvisí s koncom neandertálcov. Bol taký silný, že dávny sopečný popol doteraz objavujú nielen v Stredozemnom mori, ale aj na Islande alebo v Rusku.

Za poslednú supererupciu v nedávnej histórii sa považuje výbuch indonézskej sopky Tambora na začiatku 19. storočia. Popol zatienil Slnko, teplota sa znížila a o roku 1816 sa hovorilo ako o roku bez leta.

f200911020044701_0a000002-402c-0e7d.jpeg

Málo času na prípravu

Odborníci doteraz dúfali, že výbuchy supervulkánov sa dajú predvídať aj desaťročia dopredu. To by poskytlo ľudstvu dostatok času na zmiernenie následkov výbuchu. Záverečné štádium však podľa nových poznatkov prichádza oveľa skôr.

Tím vedcov sa zameral na meranie kryštálikov kremeňa pochádzajúcich z kalifornského supervulkánu Bishop Tuff, ktorý má 760-tisíc rokov. Kryštály odhalili mnohé o záverečnej fáze pred samotným ohromným výbuchom. Kremeň zvykne pokrývať okraj krátera a predpokladalo sa, že sa tvorí dlhú dobu.

Narastanie kryštálov je signálom, že sopečná magma už naplnila podzemnú komoru a chystá sa uvoľniť tlak. "Nástup procesu dekompresie, ktorá uvoľňuje plynové bubliny a naštartuje erupciu, sa začína menej ako rok pred erupciou," vysvetlil geochemik Guilherme Gualda z Vanderbilt University.

Fakt, že vybuchne supervulkán, sa dozvieme len niekoľko mesiacov pred tým. Takmer 70 percent meraní ukázalo na obdobie kratšie ako rok, niekedy kremičitým usadeninám stačilo len niekoľko mesiacov.

Dobrou správou je, že supervulkány, ktoré by mohli mať obrovský smrtiaci potenciál ako sú indonézska Toba alebo yellowstonská Caldera, zatiaľ nejavia známky nepokoja. Nie sú však jediné. „Existujú miesta, kde došlo k supererupciám v minulosti, takže je pravdepodobné, že sa môže to stať aj v budúcnosti." varuje Gualda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok