Migrantov nezaujíma, čo si myslia európski politici, hovorí Kaliňák. Podľa Majerského EÚ zlyhala

ta3/Soňa Búranová/Richard Dírer
10.9.2023 13:48

V relácii V politike diskutovali Milan Majerský (KDH) a Robert Kaliňák (Smer-SSD). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Kaliňák a Majerský
ta3

Migračná kríza

Migračnú politiku ako tému otvorila práve strana Smer. "Vláda mala okamžite, v úvodzovkám poviem, zavrieť hranice s Maďarskom," povedal Kaliňák. Pripomenul, že Slovensko tak urobilo v roku 2015.

Odvolal sa na zatvorenie hraníc štátu v čase covidu. Personálu vraj mali (vláda - pozn. red.) dosť, "ak by chceli". "Hlavná časť migrantov sa dá odchytávať profiláciou, ktorá sa robí ešte na území Maďarska. Vždy sme to robili, sledovali sme toky. Slovensko nie je krajina, cez ktorú musí chodiť nelegálna migrácia. Nemusí. To sme dosiahli aj v roku 2015 - Slovensko nebolo zasiahnuté migráciou," pripomenul.

Hovorí, že je dôležité kontrolovať zelenú hranicu, nepustiť migrantov na územie Slovenska a začať fungovať v rámci readmisnej zmluvy, pretože jej podliehajú všetci migranti. Majerský komentoval, že migrácia je globálny problém.

Šéf KDH tiež hovorí, že sa dalo čakať, že príde migračná vlna, pretože v tomto období sa to vždy deje. Dodal, že migranti majú namierené do Nemecka. Nechcú zostať na Slovensku. Polícia vraj mala zasiahnuť na južných hraniciach.

Tvrdí, že túto situáciu by sme mali riešiť aj v spolupráci s Maďarskom. Európska únia podľa neho zlyhala a bezpečnostné zložky Slovenska sú v rozklade.

"Migrantov vôbec nezaujíma, čo si myslia európski politici. Chcú sa dostať na adresu, ktorú dopredu vedia, a trhajú svoje pasy. Nejdú podľa toho, kde my chceme, aby išli. Sme povinní im v tom zabrániť," zakončil Kaliňák s tým, že ak ich začneme zaisťovať, vyšleme signál prevádzačom.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok