Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Komunistickú stranu Slovenska, toto by ste mali vedieť

10.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom subjekte Komunistická strana Slovenska.

KSS
Foto: ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie 

Komunistická strana Slovenska je krajne ľavicová politická strana a na svoje označenie používa skratku KSS.

"My, komunisti, sme ľudia ako všetci ostatní na našej planéte. Snažíme sa vzdelávať, pracovať a dôstojne žiť. Máme svoje problémy, starosti ale aj túžby, sny a radosti. Chceme realizovať spoločenský systém, ktorý môže byť reálnou alternatívou kapitalizmu," píše sa na webovej stránke KSS.

Vznikla v roku 1992 zjednotením Komunistickej strany Slovenska a Zväzu komunistov Slovenska. Považuje sa za ideového nástupcu historickej KSS. Sídli v Bratislave, no kancelárie má vo viacerých regiónoch Slovenska.

Predsedom je Jozef Hrdlička.

Program strany

Volebnému programu vyčlenila KSS 11 strán, ktoré zdieľala na svojom webe. Vybrali sme pre vás kľúčové body, ktoré chce presadiť po voľbách:

• Zastaviť chaos a začať lepšie.

• Plnohodnotný život pre všetkých.

• Pracovná istota a stabilita a príslušne vysoký plat.

• Kvalitný život pre všetky generácie.

• Fungujúce sociálne služby a zdravotníctvo.

• Dostupné a kvalitné bývanie.

• Stop zadlžovaniu občanov.

• Deti sú naša budúcnosť

• Vyššie dane pre bohatých – úľavy pracujúcim.

• Obroda spoločenského života a naštartovanie ekonomiky.

• Slobodná, bezpečná a nezávislá vlasť.

• Obnovenie sebestačnosti a zdravé životné prostredie.

Na webe má aj štyri ciele, ktoré sa snaží dosiahnuť. Sú nimi:

• Spoločenský systém.

• Za prosperitu a sociálnu spravodlivosť.

• Duchovný rozvoj spoločnosti.

• Za mier a medzinárodnú spoluprácu.

Reklama a financie

Strana má verejný transparentný účet, na ktorom sa nachádzajú príspevky nielen od straníkov, ale aj sympatizantov strany. Z transakčnej histórie vyplýva, že na propagáciu volebnej kampane míňa tisíce eur. K 9. septembru disponuje čiastkou 1211,16 eur.

KSS si zaplatila reklamu v tlači, no ako možno vyčítať z údajov META knižnice, na sociálnej sieti Facebook nepropaguje v roku 2023 žiadne príspevky.

Facebooková stránka KSS má síce len niekoľko desiatok fanúšikov, no je výrazne aktívna. Strana ju uvádza aj na svojom webe, no v čase písania článku je odkaz na ňu nefunkčný.

Trestné stíhanie

Polícia SR spustila voči KSS trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Urobila tak na podnet občianskeho združenia Post Bellum SR, ktoré podalo v júni trestné oznámenie na slovenských komunistov po tom, čo na X. zjazde (20. mája 2023 - pozn. red) KSS v Banskej Bystrici boli na pódiu vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portréty zločincov, ktorí majú na svedomí tisíce životov. Informoval o tom Juraj Rizman z organizácie Post Bellum SR. Správu zverejnila tlačová agentúra SITA.

Z obrazového materiálu vyplýva, že na pódiu, za predsedníckym stolom, boli vystavené transparenty s obrázkami sovietskych komunistických diktátorov, ako napríklad V. I. Lenina a J. V. Stalina. Stalin je podľa konzervatívnych odhadov historikov zodpovedný za smrť približne 7 miliónov ľudí.

Kandidátka strany

Na kandidátke strany sa nachádza 81 mien. Z prvého miesta kandiduje jej predseda Hrdlička, zo siedmeho kandiduje podpredseda KSS pre organizačné záležitosti Lukáš Sisák, no podpredsedníčka KSS pre vnútrostranícke záležitosti Viera Klímentová sa na kandidátnej listine nenachádza.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie.

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok