Verím, že príde deň, keď sa na Slovensku fajčiť nebude, tvrdí šéf tabakovej spoločnosti

ta3
8.9.2023 17:33

V 21. storočí sa postupne svet v oblastiach, kde bol dym kedysi bežný, očisťuje. Aj klasické cigarety a fajčenie už nie sú „in“ ako kedysi, keď sa fajčilo v kaviarňach, kanceláriách či dokonca v lietadlách. Ako sa môžu Slováci zbaviť škodlivín z dymu? A mali by sa slovenské firmy už pripravovať na zelené požiadavky pre biznis, ktoré prídu v budúcnosti? Odpovede aj na tieto otázky priniesla konferencia televízie ta3 Slovensko bez dymu.

Colníci v Košiciach zadržali vodiča s nelegálnymi cigaretami v aute
TA3

Nebezpečný dym

Príčinou ochorení súvisiacich s fajčením je vdychovanie dymu z horiaceho tabaku. Pri jeho spaľovaní sa totiž uvoľňuje až zhruba 6-tisíc rôznych chemických látok, ktoré sa inhalovaním dostávajú do pľúc a do tela fajčiara. Dnes už ale existuje niekoľko alternatív, pri ktorých sa tabak nahrieva na teplotu, ktorá je tesne pod horením.

Výsledkom je, že obsahujú asi o 95 menej toxických látok, ako klasické cigarety. Stále však platí, že najzdravšie je nefajčiť. „Vždy je najlepšou alternatívou prestať fajčiť, my nehovoríme, že tento produkt by mali teraz nefajčiari začať používať. My len hovoríme, že ľudia, ktorí v súčasnosti fajčia, by mali zvážiť túto alternatívu, vyskúšať ju, pochopiť ju a aby si vytvorili ten názor sami,“ podporuje alternatívne produkty pre fajčiarov generálny riaditeľ Philip Morris Slovakia Martin Medveď.

Veľa diskutovanou témou je otázka spotrebných daní. Podľa výročnej správy KPMG z roku 2022 zločinecké organizácie sústreďujú svoj biznis s nelegálnymi cigaretami prioritne do členských štátov EÚ s vyšším zdanením a vyššími cenami, aby tak dosiahli väčšie zisky.

Rozhodujúca je cena

Fajčiar je podľa riaditeľa tabakovej spoločnosti spotrebiteľ, ako každý iný a cena je pre neho jedna z položiek, ktorá rozhoduje, či si daný výrobok kúpi. „Preto je dôležité, aby zdaňovanie cigariet a bezdymových produktov na Slovensku bolo nejakým spôsobom adekvátne a zvyšovanie týchto daní, aby bolo postupné, pretože spotrebitelia v prípade skokových zvýšení daní, ktoré potom spôsobujú skokové zvýšenia cien prechádzajú k iným alternatívam, ktoré nie sú nevyhnutne lepšie z pohľadu zdravia,“ uviedol Medveď.

Motívom, prečo sa spoločnosť, ktorá desiatky rokov zarábala na predaji klasických cigariet orientuje na ich alternatívy je pomoc fajčiarom, ktorí jednoducho nechcú skončiť s touto neresťou aj napriek informáciám o škodlivosti pre zdravie. „Motív je poskytnúť tým ľuďom, ktorí nevedia alebo nechcú prestať s fajčením alternatívu, ktorá je pre nich lepšia a stále im dodáva ten rituál a dodáva im nikotín a arómu, ale v podstatne lepšom balení pre zdravie,“ dodal.

Ich vízia je jasná a to svet bez cigariet. Medveď verí, že sa veľmi skoro dostaneme do pozície, keď sa na Slovensku fajčiť nebude: „Je to takým mojim snom, dnes už naozaj nikto fajčiť nemusí.“

Zníženie emisií

Ďalšou témou, ktorá rezonuje, je Zelená dohoda európskych štátov, tzv. green deal, ktorá zaväzuje členské štáty EÚ znížiť do roku 2050 emisie na nulu. Doprava je jediný veľký sektor v ktorom emisie neustále stúpajú a jednou z možností, ako v tejto oblasti dosiahnuť želané výsledky je uprednostniť využívanie hromadnej dopravy.

Podľa viceprezidenta slovenského živnostenského zväzu Jána Palenčára lacné riešenia zastaviť, urobiť zákaz vjazdu autami do centra mesta alebo to sprísniť a tým motivovať ľudí, aby sadli do autobusov, tak to sú úplne zlé návrhy od predstaviteľov miest. „Najprv pripravme verejnú dopravu, aby neboli preplnené autobusy, aby bola čistá doprava, aby sa moje deti tam cítili bezpečne. Potom rád prejdem do verejnej dopravy. Ale nie opačným spôsobom,“ skonštatoval.

Na konci dňa aj tak o všetkom rozhodujú peniaze a vedomí si je toho aj Palenčár. „Niekto ten green deal musí zaplatiť. Ja mám hybrid, no žerie 10 litrov. Keby som si kúpil díesel, čo som mal predtým, tak ten žral 5 a pol. Tak neviem, či som urobil dobrý krok. A mám si kúpiť elektromobil, ktorý je o 40 percent drahší ako benzín alebo díesel?“ kladie si otázky, ktoré vraj trápia aj malých a stredných podnikateľov.

Majú teda slovenské podniky záujem venovať sa tejto horúcej „zelenej“ téme? Podľa prezidenta združenia podnikateľov Slovenska Jána Solíka potrebujeme oveľa viac trhových riešení.

„Keď sa pozriete napríklad na vývoj priamych zahraničných investícií v teritóriu Európskej únie z posledných troch rokoch a pozriete sa do iných častí sveta, tak tie čísla sú pomerne hrozivé v neprospech EÚ. Jednoducho, všetko toto stojí peniaze a ako som povedal tie roky, kedy budú tie opatrenia najviac nabiehať nás ešte len čakajú. Aj tie európske zelené politiky tak vyzerajú, že schváliť sa dá všeličo. Otázka je, či sa to naozaj podarí aj naplniť, pretože niekedy sa môže stať, že z tej cesty sa vrátime, len to bude dovtedy pomerne drahé,“ povedal. Stačí podľa neho sledovať argumentáciu tých europoslancov, ktorí často hlasujú proti a môžeme vidieť konkrétne dáta, ako sa dá ten istý cieľ dosiahnuť násobne lacnejšie.

„Potom naozaj sa dá mať pochybnosť o tom, že či tým hlavným cieľom je naozaj zníženie nejakých emisií alebo tam sú aj nejaké iné úmysly,“ dodal.

Pomôže edukácia?

Všetci diskutujúci sa zhodli, že namiesto reštrikcií a polarizovania spoločnosti by skôr pomohla edukácia. „Aby prirodzene prišla potreba znížiť spotrebu, využívať verejnú dopravu. Ak to budeme robiť cez reštrikciu na Slovensku alebo v iných krajinách, tak bude reakcia úplne opačná. Ak začneme označovať tých ľudí, ktorí nesúhlasia, že sú to dezoláti, tak to je začiatok konca Európskej únie,“ skonštatoval Palenčur.

Jedným dychom sa pýta, že keď už tak intenzívne hovoríme o znižovaní emisií, prečo napríklad nemôžu poslanci v európskom parlamente a celý európsky parlament cestovať len vlakom. Označil to za dobrý príklad, na ktorý by sa aj bežní ľudia pozerali veľmi pozitívne. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok