Na Rubialesa sa to valí z každej strany. Čelí už aj obžalobe od prokuratúry

ta3, TASR
8.9.2023 16:06

Španielska prokuratúra obžalovala Luisa Rubialesa zo sexuálneho napadnutia a použitia nátlaku. Prezident Španielskej futbalovej federácie počas slávnostného odovzdávania cien po finále MS pobozkal na pery reprezentantku Janni Hermosovú bez jej súhlasu. Informovala o tom agentúra AP.

Spain_Rubiales_Twists_and_Turns615070.jpg
TASR/AP

Odstránený rozdiel

Na šéfa zväzu podala Hermosová trestné oznámenie už v stredu 6. septembra. Prokuratúra posunula v piatok8. septembra prípad španielskemu Najvyššiemu súdu v Madride. Podľa vyšetrovateľov Rubiales sa mohol dopustiť použitia nátlaku, keď mal 33-ročnú reprezentantku donútiť, aby mu prejavila verejnú podporu po prepuknutí škandálu.

V Španielsku minulý rok sprísnili zákon týkajúci sa sexuálnych útokov. Podľa prokuratúry hrozí Rubialesovi v prípade dokázania viny peňažná pokuta alebo trest väzenia od jedného až do štyroch rokov. Nový zákon odstránil rozdiel medzi "sexuálnym obťažovaním" a "sexuálnym útokom", trestá každý sexuálny akt, na ktorý jedna strana nedala súhlas.

Rubiales pobozkal hráčku na pery po finále MS, v ktorom Španielky zdolali Angličanky 1:0 a radovali sa zo zisku svojho prvého titulu. Funkcionár trval na tom, že bozk bol konsenzuálny, Hermosová to poprela. Povedala tiež, že federácia na ňu a jej rodinu tlačila, aby prejavila prezidentovi podporu bezprostredne po škandále.

Poškodená povesť

Španielska vláda, hráčske odbory, hráči a mnohí občania podporili Hermosovú. Rubiales odmietal rezignovať, Medzinárodná futbalová federácia ho 27. augusta suspendovala. Funkcionár následne predniesol prejav na valnom zhromaždení RFEF, v ktorom vyhlásil, že sa stal obeťou honu na čarodejnice prostredníctvom nepravdivých obvinení feministiek.

V reakcii na škandál RFEF prepustila reprezentačného trénera Jorgeho Vildu, ktorý má blízko ku kritizovanému prezidentovi. Vildu odvolalo nové vedenie federácie, ktoré sa sformovalo po suspendácii Rubialesa. Zároveň zverejnilo ospravedlnenie hráčkam národného tímu za "úplne neprijateľné správanie nášho najvyššieho zástupcu".

Dočasný šéf zväzu Pedro Rocha vo vyhlásení uviedol, že Rubialesov bozk Hermosovej poškodil povesť a medzinárodnú prestíž španielskej spoločnosti a ženského športu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok