Zúfalí Rusi hlásia rodinám ťažké straty: Všetci sa boja, nemáme žiadnu muníciu

ta3/Lenka Klobučníková
9.9.2023 06:00

Ruskí vojaci sa svojim blízkym sťažujú na ťažké straty aj nedostatočnú výzbroj a podporu od vlastného velenia. Ich zúfalé telefonáty zachytila ​​ukrajinská spravodajská služba a záznamy zdieľala s agentúrou Reuters.

Rusi opäť útočili na Mykolajiv. Jeden človek zomrel a 23 ďalších ľudí bolo zranených
TASR/AP

„Z druhého bataliónu nič nezostalo. Rozomleli ho na prach,“ oznámil jeden z okupantov svojej manželke. Podľa ďalšieho z nich v armáde panuje strach z hlásenia vysokých strát. Tí, ktorí ich priznajú, vraj rovno za trest putujú do prvej línie, informuje Prima News CNN.

Nemajú muníciu

Jeho opis žalostného stavu výzbroje častí ruskej armády pripomína rad starších svedectiev okupantov. "Nemáme žiadnu muníciu, nič. Ale aj tak nám hovoria, nech ideme bojovať. Čo máme ku*va používať? Máme namiesto bajonetov používať prsty?" rozohnil sa v hovore.

Veľa obetí

Ďalší z nasadených mužov popisovali ťažké straty, ktoré utrpeli ich jednotky. "Z druhého práporu nič nezostalo. Rozomleli ho na prach. Naši nemohli ani vyzdvihnúť tristovky, zostali z nich len dvestovky," poznamenal partnerke otrasený Maxim stratu pravdepodobne stoviek mužov, z ktorých sa spravidla prápor skladá.

Šifra v číslach

Vo svojom oznámení odkazoval na v ruskej armáde známy pojem "náklad 200". Tým sa označujú padlí vojaci, číslovka 300 označuje ranených. Túto šifru vtedy Rusi používali ako kódové označenie pre zinkové rakvy, v ktorých sa tisíce ruských mužov vracali z vojny do vlasti.

Hniloba a červy

Drastickú realitu vojny popísal svojej matke aj ďalší ruský vojak Alexej. "Je ich veľa. Sú roztrhaní na kusy. Ležia tam, niektorých z nich odtiaľ ani nemôžeme dostať. Už zhnili a zožrali ich červy,“ odpovedal matke na otázku, či majú mnoho mŕtvych.

Ženy a matky prosia Putina

"Len si to predstav, poslali ich do prvej línie bez výbavy, bez ničoho. So samopalmi a štyrmi zásobníkmi proti delostrelectvu. Aj ženy a matky už poslali Putinovi a Šojguovi videoprosbu. Pýtali sa ich, čo sa deje," poznamenal Alexej, ktorého úrady mobilizovali koncom septembra minulého roka.

Vyvolanie paniky znamená prvá línia

Podľa Služby bezpečnosti Ukrajiny sa Alexej nachádzal v zákopoch pri meste Rubižne v Luhanskej oblasti. "Bohvie, prečo sa toto deje. Náš veliteľ je totálny ha*zel. Dostáva správy o ťažkých strátach a trestá tých, ktorí ich nahlasujú, aby sa informácie nedostali k Putinovi. Všetko sa ututláva. Všetko sa skrýva, k Putinovi to nedostanú, každý sa bojí. Kto sa to pokúša hlásiť, okamžite dostane trest a pošlú ho do prvej línie," popísal armádne praktiky.

Nenaplnené sľuby

Podobne ako predchádzajúce správy, aj Alexej spomenul nenaplnené sľuby ruského prezidenta: "Posielajú mobilizovaných vojakov do prvej línie, aj keď Putin hovoril, že ich tam nepošlú. Generálom je to nakoniec rovnako jedno. Dostávajú ďalej svoje odmeny a kašlú na ľudí, aj keby mali všetci umrieť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok