Berie si Ukrajina späť Krym? Zdá sa, že sme blízko víťazstva, tvrdí Zelenského pravá ruka

ta3 Deutsche Welle
24.8.2023 16:12

Okupantov na Kryme v noci prekvapili ukrajinské jednotky špeciálnych síl. Vylodili sa na pobreží anektovaného polostrova, nepriateľovi spôsobili straty a vyvesili ukrajinskú vlajku. Podľa šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka ide o malý úspech v zatiaľ nie príliš úspešnej protiofenzíve.

Protiofenzíva sa nekoná. Ukrajina poprela správy o jej údajnom začiatku
TASR/AP

"Nezabúdajte, že sa predtým očakávalo, že proti Rusom vydržíme tri dni, potom niekoľko mesiacov. Teraz už je to rok a pol a my sa nielen bránime, ale darí sa nám aj oslobodzovať naše územie," povedal Jermak v rozhovore pre Deutsche Welle. "Zdá sa mi však, že sme blízko víťazstva. Nikto nevie, ako dlho to potrvá, ale už sme ušli dlhú cestu," dodal. 

Kyjev si pokoj nedá

Kyjev si nedá pokoj, kým Rusi nevrátia "posledný centimeter ukrajinskej pôdy," povedal Jermak. "Nič si neželáme viac ako víťazstvo a návrat mieru do našej krajiny." 

Pokiaľ však ide o možné rokovania s Ruskom o ukončení vojny, Jermak odmietol predstavu, že by si sadol s Moskvou, kým jej vojská naďalej okupujú akúkoľvek časť Ukrajiny. "Náš postoj je jasný, je všetkým známy: Pokiaľ sú ruské vojská na našom území, o žiadnych rokovaniach nemôže byť ani reči," zdôraznil.

Dôvody pomalej protiofenzívy

V rozhovore sa dotkol aj skutočnosti, že protiofenzíva neprebieha tak, ako si možno niektorí predstavovali. "Dôvodom sú predovšetkým rozsiahle mínové polia. Druhým dôvodom je nedostatok zbraní a tretím je, že sme iní, ako Rusi. Myslíme na svojich ľudí."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok