Biden brázdi USA, Trump súdy. Američania bažia po zmene, kandidáti im nevyhovujú

ta3 ČTK
5.9.2023 06:00

Väčšina amerických voličov sa domnieva, že súčasný prezident Joe Biden je príliš starý, než aby sa znova uchádzal o Biely dom, vyplýva zo prieskumu denníka The Wall Street Journal (WSJ).

Biden brázdi USA, Trump súdy. Američania bažia po zmene, kandidáti im nevyhovujú
TASR/AP

Osemdesiatročný Biden sa podľa predvolebných prieskumov teraz javí ako najpravdepodobnejší oponent Donalda Trumpa, lídra v prieskumoch pred republikánskymi primárkami. Voliči podľa WSJ najčastejšie neschvaľujú, ako Biden pristupuje k ekonomike, bezpečnosti hraníc a vzťahom s Čínou.

Nízka popularita 

Negatívne vnímanie Bidenovho veku a jeho politiky medzi voličmi sa odráža v jeho nízkej celkovej popularite. Bidena ako prezidenta pozitívne vníma len 39 percent voličov. V odpovedi na otázku, či dobre robí svoju prácu, potom odpovedalo kladne 42 percent opýtaných.

Hoci republikánsky uchádzač Trump je iba o tri roky mladší ako Biden, jeho vek ako prekážku vníma len 47 percent opýtaných, teda o 26 percentuálnych bodov menej ako u Bidena. Bidena však voliči celkovo vnímajú ako dôveryhodnejšieho, úprimnejšieho a sympatickejšieho človeka. Ak by obaja dotyční kandidáti zvíťazili v straníckych primárkach a voľby sa konali teraz, Trump aj Biden by podľa WSJ získali zhodne 46 percent hlasov.

Neželaná zmena

Primárky Demokratickej i Republikánskej strany sa budú v amerických štátoch konať najneskôr od februára budúceho roka postupne až do júna. Finále volebného súboja medzi demokratickým a republikánskym kandidátom je potom naplánované na 5. novembra 2024.

"Voliči bažia po zmene, ale ani jeden z vedúcich kandidátov nie je tou zmenou, ktorú by si predstavovali," uviedol Michael Bocian z Demokratickej strany, ktorý spoločne s republikánskym kolegom Tonym Fabrizioom dotyčný prieskum uskutočnil.

Biden brázdi po USA, Trump po súdoch

Prieskum vyšiel potom, čo Biden strávil mesiace cestovaním po Spojených štátoch a propagovaním svojej ekonomickej politiky známej ako Bidenomics, legislatívnych zmien, investícií do infraštruktúry a čistej energie a technológií. Demokratický prezident sa chváli aj nárastom počtu pracovných miest a vyššími platmi, znížením inflácie a najnižšou americkou nezamestnanosťou za posledných takmer 50 rokov, píše WSJ.

Trump na druhej strane zápasí so štvrtým trestným stíhaním, ktoré však neškodí jeho popularite medzi republikánskymi voličmi, a so svojim tímom pripravuje podrobné plány pre prípad, že by sa stal budúcim americkým prezidentom. Hovorí o reforme štátnej správy, väčšej bezpečnosti hraníc a konci vojny na Ukrajine. WSJ prieskum vykonal medzi 24. a 30. augustom medzi 1500 registrovanými voličmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok