Parlament neotvoril ani jednu z troch mimoriadnych schôdzí. Neprišiel dostatočný počet poslancov

ta3
7.9.2023 06:36 , Aktualizované: 7.9.2023 13:03

Parlament čaká dlhý deň. Naplánoval si tri schôdze, ktoré sa postupne pokúša otvoriť.

Migranti, populistická téma

Prvú schôdzu v súvislosti s problémom nelegálnej migrácie parlament neotvoril ani na druhý pokus. Prezentovalo sa 70 poslancov z potrebných 76. Opäť sa ju pokúsia otvoriť v piatok o 9.00 h.

Diskutovať sa malo o návrhu skupiny poslancov na prijate uznesenia NR SR k nelegálnej migrácii. Návrh predložili Robert Fico po boku Kuffovcov, Tarabu a ďalších.

Otváranie 100. schôdze Reprofoto: NR SR Otváranie 100. mimoriadnej schôdze NR SR

V úvode uznesenia poslanci píšu k nelegálnej migrácii, že s plnou vážnosťou berú na vedomie existenciu ďalšej vlny nelegálnej migrácie, ktorá sa týka Slovenska ako tranzitnej krajiny pre utečencov.

Za otvorenie boli ficovci, pellegriniovci, kotlebovci a ďalší. Na prvý pokus sa neprezentovali Eduard Heger, Miroslav Kollár, Milan Mazurek, Miroslav Suja, Igor Matovič, Richard Sulík a ďalší.

Medzery v trestnom zákone

Parlamentu sa nepodarilo ani na druhý pokus otvoriť druhú schôdzu k zmene Trestného zákona. Ďalší pokus bude v piatok po 9.00 h.

Druhá schôdza v poradí sa má niesť v mene novele trestného zákona. Naliehavosť zákona podľa návrhu vlády hovorí o prijatí návrhu zákona predovšetkým z mediálne známeho prípadu úkladnej vraždy, ktorá bola spáchaná pre niekoľkými týždňami v Dubnici nad Váhom (pozn. red. zavraždená Andrea pri cyklotrase v záhradkárskej oblasti Lieskovec).

Tento čin mal podľa Ódora a šéfky rezortu spravodlivosti Jany Dubovcovej odkryť právne medzery nedostatočnej trestnoprávnej úpravy týkajúcej sa hlavne výkonu ochranného liečenia.

Mimoriadnym schôdzam sme sa venovali aj vo vysielaní ta3.

Hrozba straty pediatrov

Poslanci neotvorili na druhý pokus ani tretiu mimoriadnu schôdzu. Prítomných bolo len 67 poslancov. Opäť sa o to pokúsia v piatok po 9.00 h.

Parlament chcel na tretej schôdzi rokovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách s tým súvisiacich. V druhom bode tejto schôdze sa majú rozprávať o tom istom zákone, no s doplnkami a potenciálnymi zmenami.

Tento návrh priniesla slovenská vláda, konkrétne poverený predseda vlády Ľudovít Ódor a šéf rezortu zdravotníctva Michal Palkovič. Diskutovať budú aj o požiadavkách ambulantných lekárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok