Záver schôdze Putina s Erdoganom patril futbalu. Turecký prezident sa vypytoval na hráča Sparty Praha

ta3/Patrik Mindžák
6.9.2023 11:56

Po stretnutí prezidentov Ruska a Turecka nasledoval krátky rozhovor o futbale. Recep Tayyip Erdogan sa opýtal na futbalistu pražskej Sparty, Putin mu sľúbil, že to zistí. Prečo však hovorili o hráčovi, ktorý údajne hráva v Česku, nie je známe. Internetom sa šíria rôzne konšpirácie, či išlo o nejaký tajný kód, píšu české médiá novinky.cz a denik.cz.

F5VGyNFWwAAVDuU.jpg
Twitter/Układ Sił

Dohoda nie, futbal áno

K opätovnému návratu o voľnom transporte obilia z čiernomorských prístavov nedošlo. Putin svojmu náprotivkovi oznámil, že pokiaľ nebudú splnené ruské podmienky, odmieta k nej návrat.

Za všetko viní Západ, ktorý Rusko "podviedol", pretože nesplnil požiadavky týkajúce sa zrušenia prekážok pre export ruských poľnohospodárskych výrobkov a hnojív.

Na konci trojhodinového stretnutia si ešte pred nástupom do áut podali ruky. Pri nich stáli tlmočníci. Tí sprostredkovali bizarný rozhovor. Erdogan sa údajne pýtal na futbalistu Sparty Praha, o ktorého majú v krajine polmesiaca záujem.

Praha je nová Moskva

"Ako sa volal ten hráč, ktorý je v Sparte Praha? Budeme mať o neho záujem…,“ pýtal sa turecký prezident.

"Uvidíme, čo môžeme urobiť. To meno vám zistím," prisľúbil Putin. "Odovzdám ho Ibrahímovi," dodal Erdogan (pozn. red. - veľký fanúšik tímu Basaksehir Istanbul, rok a pol tam hrával aj bývalý slovenský reprezentant Martin Škrtel) v samom závere rozhovoru podľa tureckého takvim.com.tr.

Prepisy toho, čo si obaja prezidenti skutočne povedali, sa rozchádzajú, pretože išlo o neformálnu konverzáciu. Neexistuje oficiálny zápis a rozhovor na dostupných záznamoch nie je počuť dostatočne zreteľne, upozorňuje web novinky.cz.

Tureckí novinári tvrdia, že Erdogan sa pomýlil - namiesto Sparty Praha zrejme myslel na Spartak Moskva. To by dávalo aj väčší zmysel, predsa len, informácie o "domovských" kluboch a hráčoch dokáže Putin zistiť.

Rôzne konšpirácie

Český portál denik.cz pripomína, že za klub z Letnej nehral žiaden Rus od roku 2018. Dva roky tam pobudol Vjačeslav Karavajev.

Médium ako ďalšiu alternatívu uviedlo, že Erdogan mohol mať na mysli aj slovenský klub - Spartak Trnava. "Bíli andeli" sa totižto dostali do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy a tam si zahrajú aj proti tímu z Istanbulu - Fenerbahce.

Internetom sa však šíria aj informácie, že najvyššie postavení predstavitelia Ruska a Turecka vôbec nehovorili o futbale. Mohlo ísť aj o tajný kód. Čo mohol znamenať, je záhadou.

Šport milujú

Putin s Erdoganom sa netaja tým, že majú vo veľkej obľube šport. Denik.cz ozrejmil, že zatiaľ čo šéf Kremľa je známy svojou láskou k džudu a hokeju, turecký náprotivok miluje práve futbal.

Krajina polmesiaca v súčasnosti už šiestykrát v rade hlási na organizovanie futbalového európskeho šampionátu. Po predchádzajúcich neúspešných kandidatúrach sa usiluje o termíny v rokoch 2028 alebo 2032. Pri voľbe šampionátu, ktorý sa bude konať budúci rok, prehrali Turci s Nemeckom pre nedostatky v oblasti ľudských práv. Bolo to vôbec prvýkrát, keď UEFA výslovne zohľadnila toto kritérium pri voľbe usporiadateľa, upozorňuje denik.cz.

Erdogan sa dokonca vyjadril, že futbal je skvelý spôsob, ako zjednotiť ľudí. Sám ho v minulosti hrával.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok