Západ podviedol Rusko, vyhlásil Putin. S Erdoganom prerokoval obilnú dohodu

ta3 ČTK
4.9.2023 12:29

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v čiernomorskom letovisku Soči rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Jedným z hlavných bodov ich stretnutia bolo obnovenie dohody o vývoze ukrajinského obilia cez Čierne more aj situácia na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo.

Rokovania oboch prezidentov skončili po troch hodinách, z čoho polovica pripadla na rokovania za prítomnosti delegácií, uviedla agentúra TASS. Putin po rokovaní podľa agentúry Reuters zopakoval, že Moskva je ochotná sa vrátiť k obilnej dohode, ale až potom, čo budú splnené ruské požiadavky.

Západ podviedol Rusov

Ruský prezident opäť obvinil Západ, že Rusko obilnou dohodou "podviedol", pretože nesplnil požiadavky týkajúce sa zrušenia prekážok pre export ruských poľnohospodárskych výrobkov a hnojív. Putin zároveň obvinil Ukrajinu, že obilnú dohodu využila na "teroristické útoky", ako Moskva označuje ukrajinské údery proti ruským vojnovým lodiam a proti Krymskému mostu. "To nemôžeme trpieť," vyhlásil podľa TASS šéf Kremľa. Okrem iného prisľúbil, že Rusko dodá Turecku za výhodnú cenu jeden milión ton obilia určeného na spracovanie a odovzdanie do najchudobnejších krajín sveta.

"Celý svet sleduje, čo sa počas rusko-tureckého summitu stane s obilným koridorom," uviedol turecký hosť na úvod schôdzky. "Čakajú na výsledok," apeloval s odkazom najmä na rozvojové krajiny. Mnoho z nich je závislých na dodávkach obilia a ďalších potravín z Ukrajiny a ich prerušenie pre tieto krajiny znamená zvýšené riziko potravinovej krízy.

"Viem, že chcete nastoliť otázku obilnej dohody. Sme otvorení rokovaniam na túto tému," povedal na úvod Putin podľa webu denníka Kommersant. Denník pripomenul, že Rusko od dohovoru odstúpilo 18. júla kvôli nesplneniu požiadaviek, ako je opätovné pripojenie banky Rosselchozbank k platobnému systému SWIFT a zrušenie prekážok pre vývoz ruských poľnohospodárskych výrobkov a hnojív na svetový trh.

Početné delegácie

Rusko-tureckého summitu sa zúčastnili početné delegácie oboch krajín. Ich súčasťou boli ministri obrany, ministri zahraničia, šéf ruského rezortu poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev, guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová alebo šéf Rosatomu Alexej Lichačev, uviedol Kremeľ podľa agentúry TASS. Táto časť rokovania "v rozšírenom zložení" skončila po poldruha hodine, obaja vodcovia pokračovali v rozhovoroch počas pracovného obeda, dodal Kremeľ podľa agentúry Interfax.

Téma veliteľov ukrajinského pluku Azov sa v delegáciách neprejednávala, pretože je "príliš citlivá", uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa TASS. Rusi zajali veliteľa Azova vlani v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny. Neskôr ich v rámci výmeny zajatcov odovzdali do Turecka, kde mali zotrvať do konca vojny. Napriek tejto dohode ich minulý mesiac ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priviezol z Turecka do vlasti.

Obchodný uzol

Ruský prezident podľa agentúry Bloomberg tiež naznačil, že Rusko je blízko k dohode o zriadení obchodného uzla v Turecku. "Dúfam, že vo veľmi blízkej budúcnosti dokončíme naše rokovania," povedal Putin na úvod stretnutia s tureckým náprotivkom. Erdogan poznamenal, že projekt "obohatí" vzájomné vzťahy.

Kremeľ hľadá alternatívne exportné trasy pre zemný plyn a snaží sa upevniť vzťahy s Ankarou po tom, čo sa vzťahy s Európskou úniou prudko zhoršili počas Putinovej vojny na Ukrajine. Putin prišiel s plánom plynárenského uzla vlani, kedy navrhoval tiež vybudovať viac spojení s Tureckom cez Čierne more, aby sa táto trasa stala hlavným ruským exportným koridorom na západ. Minulý mesiac poznamenal, že uvedený podnik bude mať skôr formu elektronickej obchodnej platformy než fyzického zariadenia na skladovanie veľkých objemov ruského plynu. Neupresnil, či by takéto nastavenie znamenalo menej obchodovania s plynom, než sa pôvodne predpokladalo, poznamenal Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok