Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť SASKU, toto by ste mali vedieť

ta3/Patrik Mindžák
5.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o SASKE.

saska.jpg

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať. 


Základné informácie

Politická strana Sloboda a Solidarita (v súčasnosti SASKA) vznikla v roku 2009. Od toho času na jej čele stál Richard Sulík. V parlamentných voľbách o rok neskôr sa "so ziskom 12,14 % stala spolu s SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd súčasťou vládnej koalície", píše webový portál strany"Novej strane vo vláde však chýbali politické skúsenosti, čo sa odzrkadlilo na jej naivite. Výsledkom bol pád vlády 11. októbra 2011," priblížil web.

"SASKA je dnes najsilnejšou pravicovou stranou, ktorá je pripravená prevziať zodpovednosť a spraviť Slovensko lepším." Takéto odvážne vyhlásenie zviditeľnilo jej webovú stránku"Naším poslaním je boj za slobodu. Ak sú slobodní jednotlivci, je slobodná celá spoločnosť. Čím je viac ekonomickej a osobnej slobody, tým je vyššia životná úroveň," doplnili jej predstavitelia.

Za hodnoty stanovili slobodu, solidaritu a zdravý rozum. Strana tvrdí, že je "istotou ekonomického rastu".

Program strany

SASKA rozdeľuje svoj program na štyri rezorty - sociálny, spoločenský, ekonomický a silový. Vybrali sme kľúčové body, s ktorými strana vstupuje do predčasných volieb: 


Skrátenie čakacích dôb v oblasti zdravotníctva

Príspevok na bývanie

Flexibilná rodičovská dávka

Kvalitnejšie vysoké školy

Registrované partnerstvá

Zníženie neprimeraných trestov pri drogách

Zlepšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti Slovenska

Prioritizácia výstavby diaľnic

Zjednodušenie, zrýchlenie a zefektívnenie eurofondov

Klimatická zmena

Boj proti korupcii a zmena §363

Efektívnejšie riadenie krízových situácií

Podpora Ukrajiny


Financovanie a reklama

"Politická strana Sloboda a Solidarita si veľmi zakladá na dobrom mene a čistom financovaní. Súčasťou politických kampaní je transparentný účet, na ktorom si verejnosť môže overiť pohyb aj tých najmenších finančných čiastok," uvádza strana na webe.

SASKA má verejný transparentný účet, kde môžeme sledovať pohyb ich financií. K 4. septembru disponovala sumou 23 720,48 eur. Počas augusta samotná strana pridala do účtu 210-tisícový príspevok. Najväčšie výdavky sa v spomínanom mesiaci pohybovali vo výške 104 004,40 eur a boli vynaložené na propagáciu strany a jej členov formou bilbordov.

Transparency International Slovensko ohodnotilo ich kampaň ako transparentnú k 22. augustu. Pred SASKOU (84,8 percenta) sa nachádza už len Progresívne Slovensko (95,7 percenta).

Výkaz Mety ukázal, že na reklamu na Facebooku SASKA minula 1 883 eur od 4. júna do 1. septembra na profile strany, lídrovi Sulíkovi však v rovnakom období vložila až 11 048 eur.

Kandidátka strany

Na kandidátke strany nájdeme 150 mien. Na prvej pozícii je predseda strany Richard Sulík. Nasledujú podpredseda strany Branislav Gröhling a Jana Bittó Cigániková. Na poslednom mieste je kandidát strany na poslanca NR SR Alojz Hlina. Bolo to prekvapenie, keďže ide o konzervatívca v liberálnej strane. Líder strany mu však nechal "zelenú kartu" pri kultúrno-etických otázkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok