Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Smer-SSD, toto by ste mali vedieť

ta3
4.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o strane Smer-SSD.

smer-ssd.jpg

Aby bola zachovaná nestrannosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.  

Základné informácie

Strana Smer-SSD vznikla v roku 1999 oddelením od postkomunistickej Strany demoratickej ľavice. V prvých rokoch existencie sa profilovala ako strana tretej cesty. Neskôr sa začala označovať za ľavicovú stranu, ktorá zastupuje záujmy slabších a ohrozených skupín.

“V duchu svojich hodnôt strana SMER - SD vždy presadzovala takú politiku a podporovala také zákony, ktoré boli v prospech ľudí. Ak sa ekonomike darí, je naším krédom, že tento rast musia pocítiť aj ľudia,” uvádza strana na svojej webovej stránke.

Smer-SSD si pripísal viaceré volebné úspechy. V roku 2012 strane vyjadrilo dôveru 44,41 percent voličov, čím získala historicky najväčšiu podporu. So ziskom 83 mandátov zostavila jednofarebnú vládu, stalo sa tak prvý raz od roku 1989. Pri kormidle štátu boli predstavitelia Smeru v rôznych koalíciach od roku 2006 až do roku 2020, kedy s výnimkou 20-mesačnej prestávky vládol kabinet Ivety Radičovej.

Program strany

Smer-SSD na webovej stránke rozdeľuje svoje programové priority na sedem okruhov: sociálny štát, financie a hospodárstvo, pôdohospodárstvo a životné prostredie, zdravotníctvo, školstvo, geopolitika a právny štát.

Vybrali sme kľúčové body, s ktorými strana vstupuje do predčasných volieb: 

  • Efektívny boj so zdražovaním,
  • okamžitý krízový manažment Plánu obnovy a čerpania EÚ fondov,
  • modernizácia zdravotníctva a uľahčenie prístupu ľudí k zdravotnej starostlivosti,
  • cestovanie zadarmo, kúpeľné programy, bezplatné školské lyžiarske výcviky a pod.,
  • nové nastavenie životného minima pre nízkopríjmové a jednorodičovské domácnosti,
  • opätovné zavedenie 13. dôchodku pre všetky kategórie dôchodcov.

Financovanie a reklama

"Príjmami strany sú príjmy z členských príspevkov, príjmy z darov fyzických a právnických osôb, príjmy z úrokov z vkladov prostriedkov strany v bankách a z podielu na zisku z podnikania prostredníctvom Agentúry SMER s.r.o.," uvádza strana na webovej stránke.

Smer-SSD má verejný transparentný účet, na ktorom k 1. septembru disponoval sumou 251 528,44 eur. V auguste z účtu vyčnieval prevod dvakrát 150-tisíc eur na účet ich vlastnej Agentúry SMER s.r.o. Dňa 14. augusta tak zaplatili spomínanej agentúre dokopy 300-tisíc eur. O deň na to si však strana nabila účet rovnakou čiastkou, a to dvomi 150-tisícovými transakciami. 

Na tieto praktiky poukázala aj organizácia Transparency International Slovensko. "Hoci podľa výdavkov na transparentných účtoch vedie priebežne najväčšiu predvolebnú kampaň pribežne za dva milióny eur, o jej financovaní na účte neposkytuje takmer žiadne informácie. Kampaň financuje pravdepodobne výlučne zo straníckych peňazí, ktoré však z transparentného účtu obratom presúva vo veľkých súhrnných platbách do vlastnej eseročky – Agentúry Smer," uviedla organizácia.

Podľa výkazu strana minula na reklamu facebookovej stránky Smer-SSD v období od 31. júla do 29. augusta viac ako 7-tisíc eur. Na profil svojho lídra Roberta Fica investovala v rovnakom období niečo málo cez 5-tisíc eur.  

Kandidátka strany

Na kandidátke strany sa nachádza 150 mien. Z prvého miesta kandiduje predseda Robert Fico, z druhého a tretieho podpredsedovia Juraj Blanár a Ľuboš Blaha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok