Pred 40 rokmi sa do Zlatých pieskov zrútilo dopravné lietadlo

ČTK
28.7.2016 05:30

Bolo slnečné letné ráno 28. júla 1976. Do štvormotorového lietadla Il-18B nastúpilo na pražskom letisku v Ruzyni na let ČSA do Bratislavy spolu 79 ľudí. Z nich bolo 69 pasažierov, jeden letecký mechanik, štyria členovia posádky, dve palubné sprievodkyne a traja pracovníci aerolínií, ktorí sa vracali domov na Slovensku.

Pred 40 rokmi sa do Zlatých pieskov zrútilo dopravné lietadlo
TASR/Juraj Pucher

Pokojný štart lietadla

Pre väčšinu z nich to bol posledný let v živote. Pred 40 rokmi skončil tesne vedľa svojho cieľa - v jazere Zlaté piesky. Čo predchádzalo jednej z najväčších havárií v histórii československého letectva?

Lietadlo vzlietlo o 8.52 hod. "Štart bol pokojný. Za chvíľu sme sa vzniesli nad Prahu. Asi po dvadsiatich minútach ale začal horieť motor. Málokto si to všimol, ľudia boli ešte rozospatí. Leteli sme ďalej len s tromi funkčnými motormi, v núdzovom stave," spomínal po rokoch pasažier lietadla Jaromír Kratochvíl, ktorý osudový let prežil ako jeden z troch ľudí. Kapitán lietadla chcel podľa neho núdzovo pristáť v Brne.

Problém socialistickej prestíže

"Na pristátie v Brne nedostal kapitán povolenie, pretože v tom čase tam bola vietnamská delegácia. Okamžite sa teda spojil s letiskom vo Viedni, kde mu ponúkli núdzové pristátie. Komunistickí pohlavári ale túto možnosť zamietli z dôvodu prestíže. Radšej riskovali naše životy, než by lietadlo zo socialistického Československa núdzovo pristálo na západe. Ostávala nám teda jediná možnosť - letieť až do Bratislavy," povedal v roku 2005 Kratochvíl pre Nový čas.

Let do Bratislavy ubiehal z pohľadu bežného cestujúceho celkom normálne. Pred pol desiatou dostal kapitán z veže letiska v Bratislave-Ivanke povolenie pristáť.

Lietadlo ale manéver nedokončilo a začalo opakovať priblíženie. Stroj pokračoval v lete vo veľmi malej výške približne 40 metrov. Motory číslo tri a a štyri, ktoré boli na pravom krídle, už nefungovali a lietadlo sa aj napriek úplnému vychýleniu kormidiel doľava prudko otočilo doprava a len tesne minulo riadiace veže letiska.

Väčšina cestujúcich sa utopila

Lietadlo preletelo areál a pri veľkom náklone vpravo spadlo o 9.37 hod. do jazera Zlaté piesky. Po troch hodinách sa trosky lietadla potopili na dno jazera. Pri katastrofe zahynulo 76 ľudí, prežili len traja. Dlho sa tajilo, že smrť väčšiny cestujúcich nastala utopením. Vtedajší režim zamlčoval aj príčiny havárie. Boli to pravdepodobne najprv problémy s dvoma motormi a následne chybná reakcia pilotov. Vytiahnutie všetkých trosiek z jazera trvalo osem dní.

Medzi záchranármi nechýbali potápači, ale keď sa dostali k jazeru, traja šťastlivci už boli na brehu a záchranka ich viezla na chirurgiu. "Boli to tí, ktorí sa v čase pádu nachádzali v zadnej časti lietadla a nestratili duchaprítomnosť," rozprával jeden z potápačov Gustáv Jendek.

Pomník obetiam nešťastia

Iljušin dopadol na hladinu krídlom a vzápätí sa prelomil, chvost však ostal celý a trčal z vody. Tí, ktorí vnútri lietadla ostali nažive, kričali a tĺkli na steny stroja. "To ich vlastne zachránilo, privolali pomoc ešte pred ponorením celého trupu do vody," povedal Jendek.

V roku 2014 bol blízko miesta nehody odhalený pomník obetiam tejto, druhej najväčšej leteckej katastrofy na území slovenska. Viac obetí si vyžiadala len nehoda bulharského lietadla neďaleko Bratislavy 24. novembra 1966, keď zomrelo 82 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok