Dinosaury mohla pred 65 miliónmi rokov doraziť ropa v atmosfére

TA3
24.7.2016 20:19

Jeden deň v dejinách zmenil všetko. Pred 65 miliónmi rokov našu Zem zasiahol asteroid. Spôsobil obrovské besnenie živlov, ktoré zabilo takmer všetky veľké organizmy na planéte. Prečo však krokodíly prežili a dinosaury, páni vtedajšej Zeme, bez výnimky vyhynuli?

Dinosaury mohla pred 65 miliónmi rokov doraziť ropa v atmosfére
SITA/AP

Začiatok konca dinosaurov

Vo vedeckej obci prevažuje názor, že za vyhynutie dinosaurov je zodpovedný práve obrovský asteroid, ktorý rýchlosťou 20-násobne prevyšujúcou vystrelenú guľku dopadol do oblasti dnešného Mexického zálivu. Podľa vedcov mohol tento nebeský objekt vytvoriť silu jednej miliardy atómových bômb silných ako tá, ktorú zhodili na Hirošimu.

Po dopade nastala skutočná apokalypsa. Zem zachvátili požiare, zemetrasenia, zosuvy pôdy či gigantické vlny cunami. Náraz zničil morské aj pozemné ekosystémy a teplota celosvetovo klesala.

Deň nárazu zároveň znamenal začiatok konca dinosaurov, hoci páni vtedajšej Zeme na niektorých miestach zrejme dokázali prežiť ďalšie tisícky rokov. Po 160 miliónov rokov dlhej existencii sa už však nedokázali adaptovať na rapídnu zmenu.

huge-dino-exhibition-7c35506af57d414aadea0670de61134c_0a000002-ea2f-c54a.jpeg

Prečo krokodíly prežili

Vedci z anglickej univerzity v Readingu prišli na to, že už pred samotným nárazom sa druhová pestrosť dinosaurov postupne znižovala. Výnimku tvorili len bylinožravé hadrosaury a ceratopsidy, ktorým sa pravdepodobne vďaka silným čeľustiam a zubom podarilo konzumovať aj také rastliny, ktoré iné druhy nedokázali požuť.

Lenže tieto teórie neodpovedajú na otázku, prečo všetky apokalyptické rany prežili blízki príbuzní dinosaurov - krokodíly. Ničivá udalosť musela predsa devastačne pôsobiť na oba druhy zvierat. Krokodíly sa nemohli skryť pod zem, čo zachránilo malé plazy. Ich telo nechránilo perie ani srsť a ako chladnokrvné živočíchy boli citlivé na zmeny teploty.

Japonský tím vedcov združený okolo Kunia Kaiho z Tohoku University tvrdí, že posledným klincom do rakvy dinosaurov boli sadze. Asteroid mohol zasiahnuť podzemné rezervoáre ropy, ktoré vystrelili do atmosféry. Sadze sa rýchlo rozšírili do stratosféry a zablokovali svetlo zo Slnka.

Šťastlivci pri rovníku

Modely vedcov ukazujú, že klimatické zmeny sa po dopade prejavovali inak v rôznych častiach sveta. Všetko záviselo od vzdialenosti od rovníka.

Ďalej od rovníka došlo k extrémnemu ochladeniu a suchu, čo spôsobilo zánik aj dinosaurov a aj ich bratrancov krokodílov. Bližšie k rovníku však bola situácia miernejšia, ochladenie nebolo také rapídne, ale sucho zasiahlo aj toto pásmo. Obrovské dinosaury zostali bez zdroja potravy, pretože väčšina rastlín vyhynula. Lenže krokodíly v riekach sa dokázali nasýtiť aj malými riečnymi živočíchmi a nemuseli sa spoliehať na pozemné rastliny.

Túto japonskú teóriu podporuje aj nález sadzí z obdobia nárazu asteroidu. Tím na nasimulovanie reality po náraze použil výsledky z analýzy organických molekúl zo sedimentov z Haiti, ktoré je blízko dopadu miesta asteroidu a aj z druhého konca sveta, zo Španielska. Vedci získali priamy dôkaz uhľovodíkových sadzí v dopadovej vrstve.

Teória sadzí  je však stále len jedným z čriepkov mozaiky. Náraz vytvoril takmer 200-kilometrový kráter a vzápätí nasledovali ďalšie smrteľné rany. Spoločne so sadzami sa vytvoril smrteľný kokteil, ktorý bol ideálne namiešaný, aby zabil všetkých dinosaurov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok