Turecké čistky naberajú obrátky. V krajine rušia desiatky médií

TASR ČTK
19.7.2016 17:04

V Turecku pokračujú rozsiahle čistky. Ministerstvo školstva prepustilo už 15 200 zamestnancov. Úrady rovnako zrušili licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam. Obvinili ich z väzieb na tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena.

Hlasovali jednomyseľne

Najvyššia rada pre rozhlas a televíziu jednomyseľne hlasovala za zrušenie licencií rozhlasovým a televíznym staniciam, "ktoré sú napojené alebo lojálne" skupine s väzbami na Gülena. Turecká vláda ho označila za jedného z hlavných organizátorov neúspešného prevratu a žiada o jeho vydanie z USA, kde žije v exile.

K zrušeniu licencií došlo po tom, čo vláda zablokovala približne 20 internetových spravodajských portálov.

Stovky dekanov bez práce

Turecké ministerstvo školstva zároveň prepustilo 15.200 svojich zamestnancov z toho 1577 univerzitných dekanov. Z celkového počtu týchto dekanov 1176 pracovalo na verejných vysokých školách, 401 v súkromných inštitúciách.

Ministerstvo školstva informovalo, že išlo o zamestnancov v mestských aj vidieckych zariadeniach a že úrady spustili proti nim vyšetrovanie.

Už skôr agentúry informovali o tom, že svoje funkcie muselo opustiť 257 zamestnancov úradu premiéra a 492 pracovníkov úradu pre dohľad nad náboženskými záležitosťami. V Turecku pokračujú rozsiahle čistky v štátnej správe, počas ktorých zatiaľ prepustili tisíce ľudí z armády, polície, justície, rozviedky, ministerstva financií či úradu premiéra. Podľa predchádzajúcich správ sa prepúšťanie týkalo viac ako 9000 ľudí, ktoré vláda podozrieva z väzieb na pučistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok