ONLINE: Počas puču som len tesne unikol smrti, tvrdí Erdogan

TA3 TASR ČTK
19.7.2016 11:45

Nechýbalo veľa a pokus o prevrat v Turecku by sa podaril. Turecký prezident vraj len tesne unikol. Bývalý veliteľ tureckých vzdušných síl Akin Öztürk poprel tvrdenia, že stál na čele puču. Posledné udalosti v Turecku opäť sledujeme online.

23:00 Niekoľko stoviek priaznivcov prezidenta Erdogana vyšlo už piatu noc po sebe do ulíc, aby dali najavo podporu jeho vláde po zmarenom pokuse o puč z minulého piatku. Demonštranti požadovali znovuzavedenie trestu smrti a vykrikovali heslá ako "Chceme popravy!".

22:00 Grécke úrady začali so spracovaním žiadosti o azyl siedmich príslušníkov tureckých ozbrojených síl a jedného civilistu, pravdepodobne účastníkov zmareného pokusu o štátny prevrat. Skupina v sobotu, iba niekoľko hodín po potlačení puču, pristála na armádnom vrtuľníku na letisku v gréckom meste Alexandrupolis.

Na prvom pojednávaní grécke úrady zisťovali identitu žiadateľov o azyl; pri ďalšom, ktorý sa uskutoční v nasledujúcich dňoch, sa budú venovať podrobnejšie detailom.

Príslušníci ozbrojených síl uviedli, že s pokusom o štátny prevrat v ich vlasti nemali nič spoločného. "Obávajú sa o život," dodala advokátka tureckých vojakov.

18:30 Turecko zakázalo náboženské pohreby pre podporovateľov neúspešného pokusu o vojenský prevrat. Riaditeľstvo pre náboženské záležitosti oznámilo, že moslimskí imámi nebudú viesť modlitby za "propučistických vojakov".

Toto riaditeľstvo, ktoré zamestnáva všetkých, zhruba 75.000 tureckých imámov, uviedlo, že zákaz sa nebude vzťahovať na tie osoby, ktoré sa zúčastnili na prevrate pod nátlakom, alebo v ňom zohrali nejakú úlohu len nevedomky.

17:15 Turecký úrad pre vysoké školstvo zbavil dnes funkcie 1577 univerzitných dekanov za údajnú účasť na neúspešnom prevrate. Z celkového počtu týchto dekanov 1176 pracovalo na verejných vysokých školách, 401 v súkromných inštitúciách.

17:05 Turecké úrady zrušili licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam. Obvinili ich z väzieb na tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena. K zrušeniu licencií došlo po tom, čo vláda zablokovala približne 20 internetových spravodajských portálov.

16:15 Štrnásť tureckých vojenských lodí je nezvestných. Panujú obavy, že ich velitelia mohli byť zapletení do puču a snažia sa dezertovať. Kontakt sa nedarí nadviazať ani s veliteľom tureckých námorných síl admirálom Veyselom Köseleom.

Nie je však známe, či Kösele patrí medzi strojcov pokusu o zosadenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, alebo ho zadržiavajú ako rukojemníka pučisti, ktorí sú na úteku.

16:10 V Turecku pokračujú rozsiahle čistky v štátnej správe. Turecké ministerstvo školstva prepustilo 15.200 svojich zamestnancov. Svoje funkcie muselo opustiť 257 zamestnancov úradu premiéra a 492 pracovníkov úradu pre dohľad nad náboženskými záležitosťami.

14:02 Hlavný turecký pravicový subjekt Strana národnej akcie podporil návrh na obnovenie trestu smrti v krajine, a to aj napriek varovaniu medzinárodného spoločenstva, že by sa tým Turecko mohlo izolovať.

14:00 Turecko odvolalo z funkcií 257 zamestnancov úradu premiéra a 492 pracovníkov úradu pre dohľad nad náboženskými záležitosťami. Sú podozriví z účasti na neúspešnom prevrate.

13:42 Turecko je pripravené s pomocou Ruska a Iránu opätovne nastoliť mier a stabilitu v danom regióne. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte, ktorý mal so svojím iránskym mocenským náprotivkom Hasanom Rúháním.

"Sme odhodlaní viac než kedykoľvek predtým prispieť v spolupráci s Iránom a Ruskom k riešeniu regionálnych problémov," cituje tureckého vodcu iránska tlačová agentúra IRNA.

13:20 Turecko poslalo vláde Spojených štátov oficiálnu žiadosť o vydanie moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary stál za víkendovým pokusom o vojenský prevrat v Turecku. Potvrdil to turecký premiér Binali Yildirim

11:45 Turecký prezident Erdogan tvrdí, že v piatok, počas neúspešného pokusu o prevrat v krajine, len tesne unikol smrti. V rozhovore pre televíziu CNN povedal, že do hotela, kde sa v tom čase s rodinou nachádzal, vtrhli ozbrojení pučisti a zabili dvoch jeho ochrankárov. Prezident tvrdí, že keby na mieste ostal o niekoľko minút dlhšie, buď by ho zajali alebo zabili.

11:40 Krajne pravicová turecká Strana národnej akcie by v parlamente podporila návrh na znovuzavedenie trestu smrti. Uviedol to jej predseda Devlet Bahçeli.

9:51 Súd v Ankare poslal do väzby ďalších 68 ľudí. Sú to príslušníci armády a študenti, ktorí čelia obvineniam z porušenia ústavy, členstva v teroristickej organizácii a úmyselného zabitia. Hrozí im až doživotné väzenie. Ďalších 21 zadržaných úrady prepustili, ostávajú však pod dohľadom.

7:23 Stovky ľudí sa v noci už štvrtýkrát zhromaždili na námestiach tureckých miest, aby po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat vyjadrili podporu vláde. Po prvej demonštrácii, ktorú večer po prevrate zvolal turecký prezident, sa tzv. demokratické mítingy opäť konali vo všetkých veľkých mestách.

turecko-19_0a000002-be5a-b331.jpg

3:34 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na stredu ohlásil neupresnené dôležité rozhodnutie.

2:36 "Tento prevrat som nenaplánoval ani neviedol," citovala Akina Öztürka, bývalého šéfa letectva, turecká štátna agentúra Anadolu. Tá predtým zverejnila informáciu, podľa ktorej Öztürk pred vyšetrovateľmi uviedol, že "konal so zámerom uskutočniť prevrat".

Neúspešný pokus o prevrat v noci z 15. na 16. júla si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych a 1400 zranených. Turecká vláda označuje za jedného z hlavných organizátorov prevratu moslimského duchovného Fehtullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Gülen však akúkoľvek spojitosť s piatkovým pučom odmieta.

1:45 Turecko tento rok bezvízový styk s EÚ zrejme nedosiahne, môžu za to čistky po neúspešnom puči. Vyhlásil to eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok