Venezuelčania nakupovali vo veľkom. Do Kolumbie prišli desaťtisíce

ČTK
18.7.2016 12:55

Viac ako 120-tisíc Venezuelčanov počas víkendu využilo krátkodobé otvorenie hranice s Kolumbiou a vydalo sa nakúpiť nedostatkové potraviny a lieky.

Venezuelčania nakupovali vo veľkom. Do Kolumbie prišli desaťtisíce
SITA/AP

Davy čakali pokojne

Venezuela dlhodobo čelí hlbokej hospodárskej kríze, ktorá vyvoláva rozsiahle protesty. Prezident Nicolás Maduro nechal vlani hranicu s Kolumbiou uzavrieť pre pašeráctvo. Tento mesiac však venezuelská vláda už druhýkrát hraničný priechod na niekoľko hodín otvorila.

Venezuelčania zaplavili obchody v kolumbijskom pohraničnom meste Cúcuta a nakupovali základné potraviny ako ryžu, olej, múku a cukor, ktoré sú vo Venezuele nedostatkovým tovarom, a preto sú aj veľmi drahé. Často sa na ne v rade čaká celé hodiny.

 

V nedeľu o 18:00 miestneho času sa rad Venezuelčanov, ktorí čakali na možnosť prekročiť hranicu, tiahol cez celé venezuelské pohraničné mesto San Antonio del Táchira. Niektorí k hranici dorazili špeciálnymi autobusmi z miest nachádzajúcich sa aj desať hodín jazdy od hranice. Hranicu strážilo množstvo venezuelských vojakov, davy ale čakali pokojne, zamerané na vyhliadku nákupov medzi zaplnenými regálmi supermarketov a potešní ako pivo alebo lak na nechty, kým sa o polnoci hranica opäť uzavrie.

Nízke ceny ropy

Na mieste sa objavili aktivisti, ktorí rozdávali protivládne letáky, aby rozdúchali protesty z posledných týždňov. Niektorí čakajúci skandovali protivládne slogany, nikto však nemal chuť púšťať sa do konfrontácií.

Kolumbijské úrady uviedli, že v sobotu prekročilo hranicu 35.000 Venezuelčanov a ďalších 88.000 ich na územie Kolumbie vstúpilo v nedeľu. Kolumbijské úrady poslali do Cúcuty z tohto dôvodu mimoriadne zásoby potravín z iných miest.

Venezuelská ekonomika stojí na vývoze ropy, ktorej nízke ceny pripravili vládu o značnú časť príjmu. Opozícia nedostatok prostriedkov pripisuje zlej politike vlády, ktorá situáciu vysvetľuje ako protivládne spiknutie, v ktorom sa opozícia spojila so západom. Nedostatkom základných potravín a liekov trpí 80 percent obyvateľov Venezuely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok