Venezuela nakrátko otvorila hranice, ľudia potrebovali jedlo a lieky

TA3 ČTK
17.7.2016 07:59

Venezuela druhýkrát v tomto mesiaci krátko otvorila hranicu s Kolumbiou a umožnila tak ľuďom, aby si v susednom štáte nakúpili základné potraviny a lieky. Podľa agentúry AP to využili desaťtisíce Venezuelčanov.

Krajina sa potýka dlhodobo s hlbokou hospodárskou krízou, ktorá vyvoláva rozsiahle protesty. Prezident Nicolás Maduro nechal vlani hranicu s Kolumbiou z bezpečnostných dôvodov uzavrieť.

Venezuelčania zaplavili obchody a nakupovali základné potraviny ako ryžu, olej, múku a cukor, ktoré sú vo Venezuele pre nedostatok veľmi drahé a stoja sa na ne často dlhé rady.

Sobotňajšie otvorenie hranice zastihlo obchody v kolumbijskom pohraničnom meste Cúcuta nepripravené, pretože venezuelská vláda pôvodne tvrdila, že hranica bude priechodná až neskôr. Kolumbijský minister obrany Luis Carlos Villegas uviedol, že kolumbijské úrady "vyvinuli veľké úsilie, aby zabezpečili dostatok zásob".

Úrady očakávajú, že cez tento víkend prejdú po moste pre peších medzi venezuelským San Antoniom del Táchira a Cucuta na kolumbijskej strane hranice ešte väčšie davy. V sobotu zostala hranica otvorená zhruba osem hodín a za tú dobu tadeto prešlo najmenej 35.000 obyvateľov Venezuely.

Venezuelská ekonomika stojí na vývoze ropy, ktorej nízke ceny vládu pripravili o veľkú časť príjmov. Opozícia nedostatok pripisuje zlej politike vlády, ktorá situáciu vysvetľuje ako protivládne sprisahanie, v ktorom sa spojila opozícia so Západom. Nedostatkom základných potravín a liekov trpí 80 percent obyvateľov Venezuely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok