Obete masakry v Nice si pripomenuli vo Francúzsku aj na Slovensku

TA3 TASR
18.7.2016 07:36

Vo Francúzsku sa končí štátny smútok za 84 ľudí, ktorí zomreli pri masakre v letovisku Nice. Krajina si napoludnie uctila obete útoku minútou ticha. Obete z Nice si tichom pripomenuli aj ľudia v Bratislave pred francúzskym veľvyslanectvom.

V Paríži vypískali premiéra

Na Hlavnom námestí v Bratislave sa spomienky zúčastnili francúzsky veľvyslanec na Slovensku Didier Lopinot a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. 

"Sme v smútku, myslíme na rodiny, ale myslíme aj na budúcnosť, že sa treba lepšie chrániť do budúcnosti. Chcel by som sa poďakovať slovenským štátnym orgánom za vyjadrenie ich solidarity, za ich priateľstvo a pomoc, ktorú teraz potrebujeme," povedal veľvyslanec Lopinot. "V takýchto momentoch musíme držať spolu. Tento atak sa stal 14. júla, čiže počas francúzskeho národného sviatku. Je to jasná hrozba na základné hodnoty ako sloboda, rovnosť, bratstvo," dodal.

0-02-1_0a000002-bc6a-0962.jpg

Priamo na bulvári Promenade des Anglais v Nice zhromaždený dav vypískal premiéra Manuela Vallsa a ďalších predstaviteľov štátu. Požiarnikov, ktorí nasledovali za Vallsom, však ľudia radostne vítali.

Vo Francúzsku došlo počas uplynulých 19 mesiacov už k trom veľkým teroristickým útokom a od útoku v Nice, kde zahynulo 84 ľudí - a tento počet nemusí byť ešte konečný, keďže niektorí zranení ešte bojujú o život -, padali na adresu vlády obvinenia, či robí dosť pre to, aby ochránila krajinu pred terorizmom.

 

Uskutočnili nálety na Islamský štát

Minister obrany Jean-Yves Le Drian po zasadnutí národnej bezpečnostnej rady novinárom povedal, že francúzske letectvo uskutočnilo počas noci ďalšie nálety na ciele Islamského štátu a pokračuje v boji proti základniam islamistických militantov.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve ho doplnil s informáciou, že vnútornú bezpečnosť v krajine posilnili povolaním vojakov v zálohe, v dôsledku čoho bude počas letného obdobia hliadkovať na vychytených miestach, ako sú pláže či letné festivaly, asi 3000 policajtov navyše. Upozornil však, že Francúzsko ešte nikdy nečelilo teroristickej hrozbe na takej vysokej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok