Masaker v Nice ONLINE: Smrtiaca jazda má desiatky obetí, Slováci medzi nimi nie sú

TA3 SITA TASR ČTK
15.7.2016 06:42

Francúzsko opäť šokoval masívny teroristický útok, tentokrát na juhu krajiny, v meste Nice. Útočník, ktorý s nákladným autom zabil 84 ľudí, napokon zahynul v prestrelke. Situáciu v krajine s vami sledujeme online.

Masaker v Nice ONLINE: Smrtiaca jazda má desiatky obetí, Slováci medzi nimi nie sú
Youtube, SITA/AP

Online sme ukončili.

22:06 Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil, že je presvedčený, že útočník z Nice bol organizovaným islamistom, aj keď to vyšetrovanie ešte nepotvrdilo. "Je to terorista, ktorý nepochybne nejakým spôsobom bol spojený s radikálnym islamistom," povedal Valls pre televíziu France 2.  Súčasne poprel, že by zlyhali bezpečnostné zložky.

20:43 Medzi 84 obeťami útoku v Nice je okrem Francúzov tiež mnoho cudzincov. Identifikácia potrvá niekoľko dní, už teraz sú ale známe národnosti niektorých z nich, aj keď väčšinou úrady tieto informácie ešte oficiálne nepotvrdili.

Troch občanoch zrejme v Nice stratilo Nemecko, Alžírsko, Tunisko a Maroko. Dvoch mŕtvych potvrdili USA a médiá hovoria o dvoch mŕtvych aj z Poľska, Ruska a Švajčiarska.

Podľa všetkého zahynuli tiež občania Ukrajiny, Arménska, Belgicka, Kazachstanu a Británie.

19:10 Brazília chce pre útok v Nice sprísniť bezpečnostné opatrenia počas nadchádzajúcich letných olympijských hier v Rio de Janeiro. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej bude posilnenie bezpečnosti riešiť prezident Michel Temer na mimoriadnej schôdzi s ministrami obrany a spravodlivosti.

18:09 Parížsky prokurátor Francois Molins na tlačovej konferencii v Nice oznámil, že pri útoku nákladným vozidlom bolo zranených 202 ľudí, pričom 25 osôb je na prístrojoch a 52 sa nachádza v kritickom stave.

17:57 Francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a hlavného predstaviteľa regiónu Provensalsko-Alpy-Azúrové pobrežie Christiana Estrosiho vypískal zhromaždený dav ľudí, keď sa konvoj oboch politikov pohyboval po meste Nice. Hollande predtým predniesol prejav odvysielaný v televízii.

17:41 Parížsky prokurátor hovorí, že vodič nákladného auta nejavil žiadne známky radikalizácie.

16:48 Slovensko po teroristickom útoku vo francúzskom Nice posilní bezpečnostné opatrenia, ktoré zvýšilo už v súvislosti s momentálnym predsedníctvom v Rade Európskej únie. Novinárom to povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

16:26 Francúzska polícia prehľadala byt vodiča kamiónu, ktorý na promenáde v Nice zabil najmenej 84 ľudí. Zbrane ani výbušniny podľa francúzskych médií nenašla. Vo vyšetrovacej väzbe ale skončila bývalá manželka útočníka.

Podľa susedov oslovených agentúrou AP atentátnik v byte už najmenej tri roky nežil. Byt obývala jeho niekdajšia manželka, ktorú polícia podľa stanice BFMTV na mieste zadržala.

16:08 V ohrození života je stále zhruba päťdesiat ľudí. Na tlačovej konferencii to povedal prezident François Hollande. Medzi obeťami útoku je podľa neho okrem Francúzov aj mnoho cudzincov.

15:51 Nákladné auto, ktoré veľkou rýchlosťou vošlo do davu ľudí, zazrela česká rodina v poslednej chvíli. Vtedy začali tušiť, že sa o malú chvíľu zrejme stanú svedkami obrovskej tragédie. "Ľudia lietali ako kolky na všetky strany," popísal Čech, ktorý si neželal zverejniť svoje meno.

15:30 Po slovenských dovolenkárov v Nice vyšleme vládny špeciál:

13:55 V čase štvrtkového krvavého útoku sa vo francúzskom meste Nice nachádzali na výlete žiaci zo šiestich škôl z nemeckej metropoly Berlín. Päť zo šiestich škôl neskôr oznámilo, že žiaci i pedagógovia sa im už ozvali a sú v poriadku.

Ilse Rudnicková zo školskej inšpekcie však uviedla, že stále nie je známy osud 28 žiakov z Integrovanej školy Pauly Fürstovej v Berlíne.
"Nemôžeme vám poskytnúť žiadne ďalšie informácie," povedala novinárom. Zároveň ich požiadala o pochopenie, pretože v prípade ďalšieho vývoja budú najprv informovaní rodičia. Časť zo žiakov a pedagógov je zrejme medzi obeťami.

13:35 Pozrite sa, ako vo svete prejavili solidaritu s obeťami krvavého útoku.

13:00 Francúzsky prezident François Hollande vyhlásil po teroristickom útoku v Nice trojdňový štátny smútok, ktorý potrvá od soboty do pondelka vrátane.

12:55 Ako sa útočník s veľkým nákladiakom dostal na stráženú promenádu počas štátneho sviatku? Podľa francúzskych médií oznámil, že vezie zmrzlinu pre stánkarov.

12:30 Medzi obeťami útoku v Nice sú podľa správ médií aj traja občania Nemecka a dvaja Američania. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov. Zranenia mala utrpieť aj jedna Češka.

Podľa nemeckej stanice RBB sú medzi zabitými najmenej traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov z Berlína, ktorí boli v Nice na školskom výlete. Nemecké úrady zatiaľ žiadne obete oficiálne nepotvrdili. Informáciu o zabitých nezverejnili ani americké úrady. Zástupca istej rodiny z Texasu však pre televíziu NBC News uviedol, že v Nice zahynuli aj dvaja jej členovia. Má ísť o otca a jeho 11-ročného syna z mesta Lakeway ležiaceho neďaleko texaského Austinu.

11:55 Francúzske veľvyslanectvo otvára na Slovensku v súvislosti so štvrtkovým atentátom v prístavnom meste Nice kondolenčnú knihu. Tá bude k dispozícii v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave. Sústrasť bude možné vyjadriť dnes od 14.00 do 17.00 a v pondelok 18. júla od 9.00 do 17.00 h.

11:40 Podľa francúzskych novín Nice-Matin bol útočník identifikovaný ako Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

11:00 Slovenský prezident Kiska sa v reakcii na útok na Facebooku prihovoril francúzskemu ľudu:

10:50 Na útok reagujú štátnici z celého sveta. Pozrite si ich reakcie:

10:30 Prezident Andrej Kiska poslal francúzskemu kolegovi Francoisovi Hollandovi sústrastný telegram pre udalosti v juhofrancúzskom meste Nice. "Som hlboko otrasený útokom, ktorý sa stal v Nice. Je to chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil oslavy štátneho sviatku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom," napísal Kiska v telegrame.

10:10 Pozrite si 10 najhorších teroristických útokov v novodobej histórii Európy:

9:50 Na internete sa rozšírilo ďalšie video, ktoré zachytáva situáciu po útoku. Tentoraz z výšky niekoľkých poschodí.

9:35 Slovákov z Nice možno odvezie na Slovensko vládna letka. Pripustil to vo videu z Mongolska premiér Fico, viac sa dozviete tu:

9:20 K tragédii sa na Facebooku vyjadril aj šéf slovenského parlamentu Andrej Danko. "V myšlienkach a v modlitbách som s rodinami pozostalých, ktorí prišli o svoje deti, mamy, otcov...," uviedol.

8:55 V Nice sa malo uskutočníť niekoľko očakávaných kultúrnych udalostí. Nezačne sa však ani jazzový festival, ani koncert Rihanny.

8:50 V uliciach Nice hliadkuje asi 500 policajtov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť. "Na neurčito" tiež uzavreli časť promenády.

8:32 Pozrite si video, ktoré ukazuje situáciu bezprostredne po útoku:

8:30 Nákladné auto s útočníkom vrazilo do davu, ktorý si prišiel pozrieť večerný ohňostroj na rušnej Promenade des Anglais. Niekoľko ľudi zahynulo aj pre paniku, ktorá vypukla, ušliapal ich dav.

8:25 Slováci sa medzi zranenými ani obeťami útoku zatiaľ nenachádzajú, potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Igor Skoček. Podľa neho identifikácia obetí stále trvá, avšak dúfa, že Slováci medzi obeťami ani nebudú.

8:20 Pozrite sa, ako vyzeralo francúzske mesto Nice po krvavom útoku

7:55 Polícia 31-ročného útočníka z Nice údajne mala vo svojich záznamoch, tajná služba ho však v databázach nemala.

7:40 Počet mŕtvych podľa najnovších informácií stúpol na 84.

7:00 Summit ASEM medzi Európou a Áziou poznačil teroristický útok v Nice. Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým. "Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

"Je to udalosť, ktorá bude opäť hýbať niekoľko mesiacov nielen Európou, ale aj celým svetom, pretože útoky sa objavujú vo všetkých kútoch sveta," skonštatoval Fico.

6:45 "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nám chcú ublížiť za každú cenu," povedal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Či bol útočník skutočne na vlastnú päsť konajúcim Francúzom tuniského pôvodu, ako tvrdia nemenované policajné zdroje, odmietol minister novinárom potvrdiť.

Útočník mal v súlade s doposiaľ nepotvrdenými informáciami 31 rokov, žil v Nice a mal dvojité: francúzsko-tuniské občianstvo.

6:35 Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda však nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace.

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

6:30 Vodič nákladiaku vrazil vo štvrtok večer okolo 22.30 h. úmyselne do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily na promenáde Promenade des Anglais. K incidentu došlo tesne po slávnostnom ohňostroji.

Polícia vodiča nákladiaku zastrelila a následne v jeho aute objavila strelné zbrane, výbušniny aj granáty. Identita usmrteného vodiča známa nie je. K útoku sa zároveň doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok