Ľudia lietali na všetky strany ako kolky, popísal masaker český svedok

ČTK
15.7.2016 15:50

Štvrtkový večer strávila česká rodina, ako aj mnohé ďalšie, na promenáde v juhofrancúzskom Nice, kde slávila štátny sviatok a sledovala ohňostroj. Zrazu zahliadla obrovský biely kamión.

Ľudia lietali na všetky strany ako kolky, popísal masaker český svedok
SITA/AP

Útočil bez varovania

Nákladné auto, ktoré veľkou rýchlosťou vošlo do davu ľudí, zazrela česká rodina v poslednej chvíli. Vtedy začali tušiť, že sa o malú chvíľu zrejme stanú svedkami obrovskej tragédie. "Ľudia lietali ako kolky na všetky strany," popísal Čech, ktorý si neželal zverejniť svoje meno.

Video, ktoré ukazuje útok kamiónom. Nie je vhodné pre deti a citlivé povahy

Útok vodiča kamiónu, ktorý narazil do davu ľudí, si vyžiadal najmenej 84 ľudských životov, ďalších približne 50 zranených je v kritickom stave. "Kamión zrejme najprv išiel tou časťou promenády, kam ešte mohli ísť autá a zrážal náhodných chodcov, na konci zašiel do tej časti, ktorá bola už otvorená len pre peších. Zašiel do davu a tam nastal ten masaker, ktorý moja rodina videla z tesnej blízkosti z chodníka," uviedol český svedok. Vzhľadom na to, že v miestach zrovna hrala celkom hlasná kapela, ľudia nestihli uskočiť a nestihli byť varovaní.

Náhoda mu zachránila život

"Ja som videl ten kamión z druhej strany, pretože asi minútu pred útokom sme sa zhodou okolností s rodinou navzájom stratili. Takže som videl, ako vchádza do davu, a potom som počul niečo, čo mohol byť ohňostroj alebo streľba, podľa neskorších správ to zrejme bola streľba. Znelo to asi ako by traja policajti pálili z pištolí, ako rýchlo to len šlo," popisuje útok Čech.

Všetci prítomní sa podľa neho následne snažili schovať do okolitých budov a ulíc. Nebolo totiž jasné, či ten kamión ešte nie je plný výbušnín, alebo v ňom nie je niekto, kto bude pokračovať v streľbe do davu.

Nemali šancu

"Vracal som sa z centra späť, pretože som nemohol ostatných nájsť, pokračoval som po promenáde. Nevedel som, či mi tam niekde nepobehujú deti. Cestou som stále videl skupiny sediace nad ranenými, občas aj mŕtveho ležiaceho pod plachtou," uviedol český občan.

Ako hovorí, len vďaka tomu, že sa s rodinou v tú chvíľu vzájomne hľadali, tak nestáli na ceste a kamión ich neprešiel. Kamión podľa neho mohol ísť rýchlosťou 60 až 70 kilometrov za hodinu. 

"Možno sa ľuďom darilo uskakovať, keď išiel po promenáde, kde väčšina postávala na chodníku a len občas sa niekto prechádzal, tam mohol niekto zakričať a varovať. Ale nie, keď zašiel do davu, kde hrala nahlas kapela. Tam boli ľudia do poslednej chvíle prekvapení tým, čo sa deje. V prvej chvíli to najskôr považovali za nejakú ďalšiu atrakciu," hovorí Čech v Nice. S rodinou sa spojil, až keď sa mu podarilo doraziť do bytu, všetci sú v poriadku.

Témy: rodina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok