Po Slovákov v Nice poletí vládny špeciál, tajní prijali opatrenia

TA3 TASR SITA
15.7.2016 15:24

Do francúzskeho mesta Nice, ktoré sa stalo terčom teroristických útokov, odletí v sobotu vládny špeciál. Lietadlo po ľudí posiela ministerstvo vnútra. Na útok reagujú aj naše tajné služby.

Po Slovákov v Nice poletí vládny špeciál, tajní prijali opatrenia
SITA /Monika Zaťková

Zatiaľ 17 Slovákov

Napoludnie by malo do špeciálu nastúpiť 17 Slovákov, ktorí zatiaľ prejavili záujem predčasne sa vrátiť späť na Slovensko. Povedal to po zasadnutí Bezpečnostnej rady minister vnútra Robert Kaliňák.

Zastupiteľský úrad v Paríži vyslal na miesto pracovníkov, ktorí pomôžu s organizáciou návratu späť do vlasti. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zriadilo pre ľudí, ktorí sa chcú vrátiť domov, mimoriadnu linku s číslom +421259785978.

Vymieňajú si informácie

Slovenská informačná služba prijala po teroristickom útoku vo francúzskom meste Nice adekvátne bezpečnostné opatrenia. Riaditeľ SIS Anton Šafárik rozhodol o zvolaní zasadnutia Rady Národného analytického bezpečnostného centra za účasti popredných predstaviteľov príslušných bezpečnostných rezortov. Súčasne pokračuje intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania.

Najmenej 84 mŕtvych si vyžiadal štvrtkový teroristický útok v juhofrancúzskom meste Nice. Množstvo zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli ľahšie zranenia. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra.

Počas sviatku Dňa dobytia Bastily vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. Stalo sa to okolo 22:30 na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce turistov a miestnych obyvateľov. Noviny Nice Matin identifikovali páchateľa ako Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Podľa denníka bol tento 31-ročný francúzsky občan tuniského pôvodu otcom trojročného dieťaťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok