Britský premiér Cameron odstúpi v stredu, novou premiérkou bude Mayová

TA3 ČTK TASR
11.7.2016 13:34

Zo súboja o post šéfky Konzervatívnej strany a zároveň britskej premiérky odstúpila štátna tajomníčka ministerstva energetiky Andrea Leadsomová. Jedinou kandidátkou na oba posty tak zostala ministerka vnútra Theresa Mayová. Britský premiér David Cameron oznámil, že odstúpi z funkcie v stredu a umožní Therese Mayovej, aby ho vystriedala na čele krajiny.

K pokusom zostať v Únii vraj nedôjde

Krátko predtým, než Leadsomová oznámila rozhodnutie o stiahnutí svojej kandidatúry Mayová predstavila svoje priority, ktoré chce realizovať ako predpokladaná nová šéfka konzervatívcov a predsedníčka vlády.

Prisľúbila pritom, že bude rešpektovať rozhodnutie voličov, ktorí v referende z 23. júna rozhodli o odchode Británie z EÚ. A to napriek tomu, že v predreferendovej kampani agitovala proti brexitu. "Nedôjde k pokusom ostať v EÚ... nebudú pokusy vrátiť sa do nej zadnými dverami," povedala Mayová svojím prívržencom a novinárom v rámci spustenia svojej kampane.

Dodala, že Konzervatívna strana bude pod jej vedením slúžiť ľuďom, ktorí pracujú, a zasadí sa o to, aby z úspechov britskej ekonomiky profitovali všetci obyvatelia Spojeného kráľovstva.

Premiéra potrebujú čo najskôr

Leadsomová svoje odstúpenie z kampane zdôvodnila výrazne väčšou podporou, ktorú má v rámci konzervatívnej strany jej súperka Mayová. Zdôraznila tiež, že je v záujme všetkých konzervatívcov, aby sa súboj o post nového lídra čo najviac skrátil, aby sa nepredlžovala neistota vyvolaná júnovým referendom.

Theresa Mayová má podľa nej všetky predpoklady na to, aby zrealizovala odchod Británie z EÚ za čo najlepších podmienok. "Podnikanie potrebuje istotu. A my potrebujeme mať čo najskôr nového premiéra," uviedla Leadsomová.

Podľa Davida Camerona je jasné, že Mayová má "drvivú podporu" konzervatívnych poslancov. Povedal, že Mayovej súperka Andrea Leadsomová urobila správne rozhodnutie, keď odstúpila zo súboja o kreslo predsedu strany.

Cameron uviedol, že sa v utorok stretne so svojou vládou a v stredu sa zúčastní na poslednej tzv. hodine otázok v Dolnej snemovni, kým navštívi kráľovnú Alžbetu II. a odovzdá jej svoju rezignáciu. "Budeme tak mať nového premiéra v budove za mnou už v stredu večer," vyhlásil pred Downing Street číslo 10, oficiálnym sídlom premiéra v Londýne.

Mayová je "silná, schopná a má moju plnú podporu", citovala Camerona britská tlač. Kráľovná má formálnu úlohu vymenovať novú premiérku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok