Juncker odsudzuje kroky Johnsona i Faragea, vraj nie sú patrioti

TA3 TASR
5.7.2016 16:36

Boris Johnson a Nigel Farage nie sú skutočnými vlastencami. Vyhlásil to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Opúšťanie lode

K Junckerovej kritike sa pridali viacerí lídri politických skupín v EP. Junckerove slová boli jasným odkazom na postoj bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona a lídra Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigela Faragea, ktorí boli dôležitými osobnosťami Brexitu a ktorí sa vzdali zodpovednosti za ďalší osud krajiny po referende. Johnson oznámil, že nebude kandidovať na lídra Konzervatívnej strany, a teda ani na funkciu predsedu vlády a Farage sa vzdal šéfovania euroskeptickej srany UKIP.

"Včerajší usmiati hrdinovia Brexitu sú tragickými hrdinami dneška," skonštatoval Juncker počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Podľa jeho slov v ich prípade nemožno hovoriť o vlastencoch ale skôr o "retronacionalistoch", lebo "vlastenci neopúšťajú loď, keď sa situácia zhorší, ale zostávajú na lodi".

Šéf exekutívy EÚ upozornil, že je nepochopiteľné, že šampióni Brexitu zrazu potrebujú niekoľko mesiacov na to, aby sa dohodli, ako ďalej konať. "Nechápem, prečo tábor Brexitu potrebuje celé mesiace na to, než zistí čo treba robiť," priznal Juncker. Podľa jeho slov sa dalo očakávať, že títo ľudia mali konkrétny plán v prípade víťazstva, ale teraz namiesto toho, aby tento plán predložili, "opúšťajú loď".

Posunuté rokovania

S podobnými slovami pred europoslancami dnes vystúpil aj bývalý belgický premiér a líder frakcie liberálov a demokratov v EP Guy Verhofstadt, podľa ktorého správanie víťazov Brexitu pripomína "potkany, ktoré opúšťajú potápajúcu sa loď". Na adresu Faragea, ktorý sa nevzdal poslaneckého kresla v EP, Verhofstadt uviedol, že po odchode z UKIP bude mať aspoň čas míňať svoj európsky plat.

Líder ALDE pripomenul, že Brexit je "politické zemetrasenie" pre EÚ, ktorá sa musí zreformovať a nový projekt s menom EÚ musí byť predložený jej občanom. Tí nie sú proti Európe, ale "proti súčasnej podobe Európy", ktorá je odborníkom najmä na vytváranie legislatívy a rôznych regulačných opatrení, pričom zlyháva pri riešení veľkých kríz.

"Chaos bol posilnený Farageom a Johnsonom, ktorí sa rozhodli opustiť loď. Takéto správanie je neprijateľné. Dôveryhodnosť politiky je naštrbená takýmto nezodpovedným správaním," opísal situáciu v Británii šéf frakcie európskych ľudovcov v EP Manfred Weber. Británia oznámila, že plánuje formálne rokovania o jej odchode z EÚ až po zvolení nástupcu súčasného premiéra Davida Camerona, čo môže znamenať, že rokovania medzi Londýnom a Bruselom začnú až v roku 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok