Nemci prelomili kliatbu vo vojne nervov, Taliani odchádzajú hrdo

TA3 SITA TASR ČTK
3.7.2016 12:17

Nemeckí futbalisti vyradili talianskeho soka až po strelách zo značky pokutového kopu a postúpili medzi štyri najlepšie tímy majstrovstiev Európy.

Inteligentné zlomenie kliatby

Nemeckí futbaloví reprezentanti zlomili kliatbu a prvýkrát v histórii na veľkom podujatí zdolali Talianov. Podarilo sa im to na deviaty pokus a až v jedenástkovom rozstrele. V ňom celkovo sedem hráčov zlyhalo, z toho Simone Zaza, Graziano Pellé či Bastian Schweinsteiger vôbec netrafili bránu a Mesut Özil namieril iba do žrde. Oba tímy s 18 strelcami vyrovnali rekord ME v počte jedenástok z roku 1980, vtedy Československo zvládlo rozstrel s Talianskom v boji o bronzový post v pomere 9:8.

"Som spokojný, pokračujeme ďalej. Taliani majú kvalitný tím, vpredu sú nebezpeční, nám sa ale podarilo uzavrieť im priestor v strede poľa. Ak chcete proti Talianom uspieť, musíte ich zdolať ich vlastnými zbraňami a hrať inteligentne," ocenil súpera po dráme kouč Nemecka Joachim Löw. V sobotu zasadil víťazný úder ľavý nemecký obranca Jonas Hector v deviatej sérii kopov z bieleho bodu. "Niekto musel zobrať zodpovednosť na vlastné plecia, keďže zostalo málo hráčov, ktorí ešte nekopali. Som šťastný, že mi to vyšlo," vyznal sa hrdina Hector.

Mladí zvládli vojnu

Neskorších exekútorov už tréner Joachim Löw neurčoval: "Nemal som vplyv na to, kto pôjde kopať. Prvých päť hráčov sme našli celkom rýchlo, ale potom musíte nechať hráčov, aby sa rozhodli podľa vlastných pocitov. Väčšinou máme dobrých strelcov, i keď tentoraz sa im veľmi nedarilo. Dôležité bolo, že mladí hráči ako Kimmich či Hector si udržali nervy a svoje pokusy premenili."

"Bolo to zvláštne, že dostalo príležitosť až toľko strelcov. Ani neviem, koľko jedenástok sa vlastne kopalo," povedal nemecký brankár Manuel Neuer, ktorý v rozstrele zneškodnil pokusy Leonarda Bonucciho i Mattea Darmiana. "Niečo také som ešte nikdy nezažil. Bola to vojna nervov. Ale myslím si, že sme si postup zaslúžili, pretože sme boli v zápase lepším tímom." Neuer v Bordeaux stanovil nový rekord "Nationalelf" v počte minút bez inkasovaného gólu na vrcholných podujatiach na 557 minút. Prekonal legendárneho Seppa Maiera.

nemecko-fanusikovia-1140-px-sita-ap_0a000002-e557-9fb8.jpg

Nemcov čaká semifinále vo štvrtok 7. júla o 21:00 v Marseille proti úspešnejšiemu z dvojice Francúzsko - Island. Otázny je štart stredopoliara Samiho Khediru a hrotového útočníka Maria Gomeza, ktorí semifinále nedohrali pre svalové problémy. Určite nenastúpi stopér Mats Hummels, ktorý sa vykartoval.

buffon-1140-px-sita-ap_0a000002-e579-fc1a.jpg

Prehra ako víťazstvo

"Lúčime sa s hrdosťou na všetko, čo sme dosiahli. Tento kolektív odovzdal maximum, panuje sklamanie, no v žiadnom prípade výčitky. Naši hráči ukázali príkladný vzťah k najcennejšiemu dresu," komentoval taliansky kouč Antonio Conte.

"Či niečo ľutujem? Iba pokutové kopy, nie úsilie a lásku, ktorú všetci ukázali v talianskom drese. Pre mňa bolo najväčším víťazstvom pracovať s týmto tímom," dodal 46-ročný Conte, ktorý po šampionáte prevezme londýnsku Chelsea.

Výsledok štvrťfinále:
Nemecko - Taliansko 1:1 (1:1, 0:0), 6:5 v jedenástkovom rozstrele
Góly: 65. Özil - 78. Bonucci (z 11m). Rozstrel z 11m: Insigne - 0:1, Kroos - 1:1, Zaza - nedal, Müller - nedal, Barzagli - 1:2, Özil - nedal, Pelle - nedal, Draxler - 2:2, Bonucci - nedal, Schweinsteiger - nedal, Giaccherini - 2:3, Hummels - 3:3, Parolo - 3:4, Kimmich - 4:4, De Sciglio - 4:5, Boateng - 5:5, Darmian - nedal, Hector - 6:5. Rozhodovali: Kassai - Ring, Toth (všetci Maďarsko), ŽK: Hummels, Schweinsteiger - Sturaro, De Sciglio, Parolo, Pelle, Giaccherini

Zostavy:
Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Kimmich, Khedira (16. Schweinsteiger), Kroos, Özil - Müller, Gomez (72. Draxler)
Taliansko: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini (120.+ Zaza) - Parolo - Florenzi (86. Darmian), Sturaro, Giaccherini, De Sciglio - Pelle, Eder (108. Insigne)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok