Walesania nikdy nezabudnú, Belgičania hovoria o hanbe a zlej taktike

SITA TASR
2.7.2016 12:41

Piatkové štvrťfinále európskeho šampionátu vo futbale prinieslo prekvapenie. Ďalej ide Wales na úkor Belgičanov.

Walesania nikdy nezabudnú, Belgičania hovoria o hanbe a zlej taktike
SITA/AP

Nikdy nezabudnú

Futbalisti Walesu sa postarali o historický úspech, keď prvýkrát na veľkom podujatí postúpili medzi najlepšiu štvorku. V piatkovom štvrťfinálovom súboji na ME 2016 pokorili Belgičanov 3:1. Tímovým výkonom prevýšili hviezdami nabitú zostavu súpera.

"V našom mužstve vládol tímový duch a spolupatričnosť. Sme nadšení, že môžeme byť tu, nikdy sme neboli tak ďaleko. Snívate o podobných večeroch, no nikdy neviete, či budete mať potrebné šťastie, či vám budú hviezdy naklonené. Keď to zažijete, neviete to slovami opísať. Som na mojich zverencov veľmi hrdý," vyhlásil šťastný kouč "drakov" Chris Coleman.

"Tento náš úspech plne doceníme až s odstupom času. Nikdy nezabudneme, čo sme museli podstúpiť, aby sme sa dostali až sem. Nikdy nezabudneme na našu vieru, identitu a víziu. Viem, že moje mužstvo je dostatočne kvalitné, aby mohlo vyzvať ktoréhokoľvek súpera," dodal kouč Coleman.

Vykartovaní draci

Walesania vylepšili umiestnenie reprezentačného tímu spred 58 rokov, keď na MS 1958 dokráčali do štvrťfinále. Ich úspech ocenil aj britský premiér David Cameron aktuálne ustarostený Brexitom: "Úžasné predstavenie, skvelý výsledok. Waleský tím a fanúšikovia ukázali vášeň a hrdosť, je neuveriteľné ich sledovať. Prineste nám Portugalsko!" napísal na Twitteri.

Práve Portugalci budú v stredu semifinálovými súpermi Walesanov. "Drakom" budú chýbať vykartované opory Aaron Ramsey a Ben Davies. Semifinále prinesie pikantný súboj dvoch hviezd Realu Madrid - waleský ťahúň Gareth Bale nastúpi proti klubovému spoluhráčovi Cristianovi Ronaldovi.

belgicko-futbal-1140-px-sita-ap_0a000002-8de4-d66e.jpg

Zlá taktika?

Belgickí futbalisti iba ťažko niesli piatkové vyradenie z európskeho šampionátu. Hovorilo sa o nich ako o "čiernom koňovi" turnaja, ale rovnako ako na MS 2014 v Brazílii skončili vo štvrťfinále. Kým pred dvoma rokmi im vystavila stopku favorizovaná Argentína, tentoraz ich poslal domov outsider z Walesu. Belgičania síce viedli v Lille po exportnej strele Radju Nainggolana, ale potom sa nepochopiteľne stiahli dozadu a "draci" vycítili šancu.

Ofenzívny klenot Kevin De Bruyne netajil rozčarovanie: "V druhom polčase sme hrali trochu naivne. Je to skutočne hanba." Smutný brankár Thibaut Courtois tiež nešetril kritikou: "Musím si premyslieť, čo teraz poviem, nechcem všetko zničiť. Bol to opäť rovnaký problém ako proti Taliansku, zasa rovnaká taktika. Som z toho veľmi sklamaný. A ľuďom, ktorí to mali počuť, som k tomu v šatni niečo povedal."

Podľa belgických médií sa Courtois na stratégiu trénera Marca Wilmotsa sťažoval už po úvodnom zápase v skupine s Talianskom, ktorý Belgičania prehrali 0:2. "Wales nemal taký dobrý tím ako my, ale vedel, ako na nás má hrať. Či je prehra chybou trénera? Už som povedal, že som v kabíne povedal svoj názor," zopakoval Courtois. Dodal, že sám tréner sa musí rozhodnúť, či bude pokračovať pri reprezentačnom kormidle.

Štyri oči a čas

Lodivod sklamaných Belgičanov Wilmots reagoval prívetivo: "Nemám s kritikou absolútne žiadny problém. V úvode sme hrali dobre, až po vedúcom góle sme sa zbytočne zatiahli. Chápem, že Thibaut bol krátko po zápase nespokojný. Mal ťažkú sezónu, tu chytal dobre a dúfal, že sa dostaneme ďaleko. Budem sa snažiť situáciu upokojiť, sadnem si s ním a všetko si vysvetlíme medzi štyrmi očami."

Belgicko kruto doplatilo na absencie skúsených obrancov, stopér Thomas Vermaelen chýbal pre kartový trest a zranenie vyradilo aj Jana Vertonghena. Na ich miesta postavil tréner mladíkov Jasona Denayera a Jordana Lukakua, ktorí však svoje úlohy absolútne nezvládli. Nezvládli komunikáciu a kopili chyby. Tréner Marc Wilmots zváži pokračovanie na belgickej lavičke: "Teraz som plný emócií. Dajte mi čas."

Wales - Belgicko 3:1 (1:1)
Góly: 31. A. Williams, 55. Robson-Kanu, 86. Vokes - 13. Nainggolan, ŽK: 5. B. Davies, 16. Chester, 24. Gunter, 75. Ramsey - 59. Fellaini, 85. Alderweireld, rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slovinsko), 45 936 divákov

Zostavy:
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, B. Davies - N. Taylor, Allen, Ledley (78. A. King), Ramsey (90. Collins), Gunter - Robson-Kanu (80. Vokes), Bale 
Belgicko: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (75. Mertens) - Nainggolan, Witsel - Ferreira Carrasco (46. Fellaini), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (83. Batshuayi)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok