Už viac ako milión Britov podpísalo petíciu na opakovanie referenda

TA3 TASR
25.6.2016 17:02

Už viac ako 1,1 milióna podpisov sa zatiaľ nazbieralo pod online petíciou vyzývajúcou vládu, aby usporiadala druhé referendum o členstve Británie v Európskej únii.

Chcú, aby upravili podmienky

Hovorkyňa Dolnej snemovne priznala, že stránka spadla v dôsledku "mimoriadne vysokého množstva simultánnych užívateľov jedinej petície, oveľa vyššieho ako pri akejkoľvek inej príležitosti", citoval ju denník Guardian.

Petícia konštatuje, že vláda by "mala uplatniť pravidlo, že ak o zotrvaní či odchode (z EÚ) rozhodne menej ako 60 percent hlasujúcich, alebo ak účasť bude nižšia ako 75-percentná, uskutoční sa ďalšie referendum".

Za vystúpenie Británie z EÚ bola väčšina 52 percent hlasujúcich a účasť voličov dosiahla 72 percent z 46,5 milióna oprávnených voličov. Vedúci kampaní pred štvrtkovým referendom, vrátane premiéra Davida Camerona, ktorý v piatok ohlásil svoju demisiu, však vopred uvarovali, že druhé referendum nebude možné.

"Chceme zostať v srdci Európy"

Vyše 100.000 ľudí podpísalo inú petíciu, v ktorej vyzývajú starostu Londýna Sadiqa Khana, aby vyhlásil mesto za nezávislé od Británie a požiadal o jeho pripojenie k EÚ.

"Londýn je medzinárodné mesto a my chceme zostať v srdci Európy," konštatuje sa v petícii na change.org, ktorú inicioval londýnsky žurnalista James O'Malley. "Priznajme si to - zvyšok krajiny nesúhlasí. Preto radšej ako pasívne-agresívne hlasovať proti sebe pri každých voľbách, rozveďme sa oficiálne a dajme sa dokopy s našimi priateľmi na kontinente. Táto petícia vyzýva starostu Sádiqa Khana, aby vyhlásil nezávislosť Londýna a požiadal o pristúpenie k EÚ - vrátane členstva v schengenskej zóne (o eure si ešte pohovoríme...)."

Hlasovanie v referende ukázalo priepastné rozdiely medzi regiónmi. Väčšina voličov v strednom a severnom Anglicku hlasovala za odchod z EÚ, zatiaľ čo v Londýne a Škótsku bola väčšina za zotrvanie v Únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok