Čaká nás ťažká cesta, zaznieva z Únie. Británia nedostane špeciálne zaobchádzanie

TA3
24.6.2016 08:56

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz očakáva skorý začiatok rokovaní o ukončení členstva Veľkej Británie v Európskej únii.

Čaká nás ťažká cesta, zaznieva z Únie. Británia nedostane špeciálne zaobchádzanie
SITA/AP

Rýchly začiatok

Schulz takto reagoval na výsledky referenda, v ktorom britskí voliči hlasovali za vystúpenie krajiny z európskeho spoločenstva. "Spojené kráľovstvo sa rozhodlo ísť svojou cestou. Myslím si, že ekonomické údaje z dnešného rána ukazujú, že to bude veľmi ťažká cesta," povedal Schulz pre nemeckú televíznu stanicu ZDF.

Britská libra po referende prudko klesla, pripomenul Schulz a dodal, že nechce, "aby sa s eurom stalo čosi podobné". "Očakávam, že rokovania o vystúpení začnú veľmi rýchlo," uzavrel.

Veľké škody na oboch stranách

Európska únia neponúkne Veľkej Británii mimoriadne ústupky, čo znamená, že krajina by ju mala opustiť v horizonte dvoch rokov, ako tu upravuje Zmluva o EÚ. Vyhlásil to v piatok šéf poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber. "Rešpektujeme a ľutujeme rozhodnutie britských voličov. Spôsobí to veľké škody obom stranám, v prvom rade ale Spojenému kráľovstvu," uviedol nemecký zákonodarca, ktorý reprezentuje v EP konzervatívny blok kancelárky Angely Merkelovej.

"Rokovania o vystúpení by sa mali ukončiť do dvoch rokov," dodal Weber vo vyhlásení. "Z nášho pohľadu v prípade Veľkej Británie nie je možné špeciálne zaobchádzanie," dodal. Britskí voliči vyjadrili vôľu odísť z EÚ a odísť znamená odísť, časy, kedy bolo možné selektívne využívať výhody členstva, sú minulosťou, zdôraznil Weber.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok