Zakladateľ Googlu si nechal vytvoriť lietajúce autá, minul 100 miliónov

TA3
19.6.2016 19:39

Lietajúce autá už nepatria do sci-fi. S väčším či menším úspechom ich vyvíjajú viacerí a to aj u nás na Slovensku. Problémov však zostáva niekoľko – stroje stále nie sú schopné nahradiť autá v mestách. Miliardár z Googlu sa zrejme rozhodol, že to zmení.

Zakladateľ Googlu si nechal vytvoriť lietajúce autá, minul 100 miliónov
SITA/AP

Podporuje rivalitu?

Spoluzakladateľ Googlu Larry Page už utratil viac ako 100 miliónov dolárov na vytvorenie lietajúceho auta. Bankrotu sa však obávať nemusí. Podľa indexu miliardárov sa pohybuje v prvej desiatke a jeho majetok sa odhaduje na viac ako 40 miliárd dolárov. Page je v súčasnosti šéfom holdingu Alphabet, ktorý zastrešuje prakticky všetky projekty Googlu.

Miliardár investoval rovno do dvoch startupových firiem v Silicon Valley. Firmy Zee.Aero a Kitty Hawk nie sú zoskupením laických nadšencov, ale vo svojich tímoch majú profesionálov z NASA, Boeingu či SpaceX. Špekuluje sa, že obe spoločnosti podporuje, aby medzi nimi podnietil rivalitu, pretože tímy pracujú oddelene. Larry Page je priateľom Elona Muska a obaja sa netaja ambíciou zmeniť od základu spôsob dopravy.

Dva odlišné prototypy

Zee.Aero vzniko už pred šiestimi rokmi. Podľa Bloombergu pracuje na dvoch prototypoch lietajúceho stroja. Zatiaľ ich tají, niečo však predsa len uniklo na verejnosť. Podľa výpovedí zamestnancov letiska sa jeden prototyp podobá skoro na bežné lietadlo. Druhý má k autu bližšie a jeho trup je posiaty vrtuľami. Tento prototyp bol údajne schopný vertikálneho vzlietnutia a pristátia.

Novší prototyp používa elektrické motory a keď vzlietne, údajne hučí ako protiletecké sirény. Pohon elektrickým motorom sa môže zdať výhodnejší, pretože takýto motor je menší, ľahší a menej komplikovaný ako tryskový. Lenže hlučné motory sú problém. Okrem nepohodlia môžu zabrániť využitiu v husto obývaných oblastiach – a cieľom je predsa vytvoriť nástupcu auta pre strednú vrstvu.

V podstate ide o princíp lietadla, ktoré by sa dalo použiť aj v bežnej automobilovej premávke. Starší patent Zee.Aero počítal aj s možnosťou, že stroj bude skladačkou, z ktorej sa bude dať zložiť časť pomáhajúca iba pri lietaní a bez nej sa bude môcť voľne pohybovať po vozovke.

Aeromobil aj Volokoptéra

Žiadny ich prototyp doteraz nebol pre ľudského pilota dosť veľký. Tieto stroje sa však môžu vyvíjať aj ako autonómne, teda bez potreby riadenia človekom. Google v tomto segmente nie je nováčikom, ich samoriadiace autá už najazdili viac ako 2,5 milióna kilometrov na verejných cestách. Zatiaľ nie je jasné, či si Page našiel len osobnú zábavku, alebo zapája Google do pretekov o dopravný prostriedok budúcnosti.

Nápad lietajúcich áut nie je nijak nový. Na tomto poli podniká veľa spoločností a nie všetky majú svoju základňu v USA. Vody múti aj slovenský Aeromobil. Pozornosť dokázala pritiahnuť aj nemecká spoločnosť Volocopter, ktorá predstavila stroj, ktoré sa podobá skôr na helikoptéru vzlietajúcu s pomocou 18 vrtúľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok