Je teplo a nemáte na klimatizáciu? Nápad z Bangladéša pomáha tisíckam ľudí

TA3
18.6.2016 09:51

Teplota na Zemi sa pomaly zvyšuje a týka sa to aj Slovenska. Všetci máme v pamäti sériu supertropických dní počas augusta. V Bangladéši bývajú teploty ešte oveľa vyššie, klimatizácia je však pridrahá. Obyvateľom chudobnej krajiny prináša úľavu jednoduchý vynález.

Je teplo a nemáte na klimatizáciu? Nápad z Bangladéša pomáha tisíckam ľudí
SITA/AP

Bez elektriny a nákladov

V Bangladéši teplota v lete bežne presahuje 40 stupňov Celzia. Väčšina obyvateľov nemá ani elektrickú energiu a o sofistikovanej klimatizácii môže len snívať. V takýchto podmienkach prišiel veľmi vhod nápad na klimatizačný systém, ktorý nepotrebuje elektrinu, náklady na jeho prevádzku sú minimálne, ale predsa len dokáže ochladiť interiér.

Stačí využiť plastové fľaše, z ktorých sa odreže dno. Tieto fľaše sa nasadia na kartón vo veľkosti okna a vytvoria akési lievikovité prieduchy. Fungovanie je naozaj účinné. Vynález údajne dokáže znížiť teplotu z 30 na prijateľných 25 stupňov.

Pre 70 percent Bangladéšanov žijúcich v plechových chatrčiach je tento princíp svojpomocnej klimatizácie s názvom Eco Cooler zásadným vynálezom.

Z užšieho je chladnejší

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je to nemôže fungovať, opak je pravdou. Odpílené fľaše vsadené v kartóne a primontované na okno pracujú na rovnakom princípe, ako keď fúkate vzduch z úst. Ak vydýchnete cez naširoko otvorené ústa, vzduch je teplejší, ako keď fúknete len cez mierne pootvorené ústa - napríklad ako keď si chcete pofúkať popálený prst.

Nápad použili už asi v 25 tisíckach bangladéšskych domácností. Po testovaní autori sľubujú, že plány zverejnia na webe pre každého. Fľašková klimatizácia tak môže priniesť horúcim častiam sveta zlepšenie kvality života.

Napokon, každý si fľaškovú klimatizáciu môže zostrojiť a vyskúšať aj na Slovensku. Vhodná sa zdá napríklad pre záhradné domčeky či chaty.

Jednoduché nápady

Za propagáciou nápadu stojí reklamná agentúra Grey, ktorá v minulosti prišla aj s podporou iných projektov riešiacich na jednoduchom princípe sociálne a environmentálne problémy.

Medzi jednoduché, ale účinné nápady patrí nadstavec dáždnika, ktorý bráni komárom v premnožení. Veselý nadstavec je naimpregnovaný látkou proti množeniu lariev komára. Stačí ho len nasadiť, dáždnik bežne používať a tým aktívne brániť v rozširovaní horúčky dengue v tropických regiónoch.

Za zmienku stoja aj lekcie angličtiny pre deti z chudobných slumov. Ich šíriteľmi a propagátormi sa stali samotní malí predajcovia sladkostí, ktorí majú naladené rádio s jazykovým kurzom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok