Paríž môže zaplaviť svetlo z baktérií, ktoré žijú v chobotniciach

TA3
13.3.2016 20:00

Krásne osvetlené ulice Paríža sú lákadlom pre turistov. Žiarivé mestské koridory sú však žrútom elektrickej energie. Vykúpenie môže v budúcnosti priniesť živý organizmus – baktéria, ktorá žiari zeleno-modrým svetlom.

Paríž môže zaplaviť svetlo z baktérií, ktoré žijú v chobotniciach
(Twitter/@weloveglowee)

Princíp svätojánskych mušiek

Start-upová spoločnosť Glowee pracuje s baktériami Aliivibrio fischeri, ktoré sa nachádzajú napríklad v tele chobotnice. Svetielkovanie je vedľajším produktom procesu, pri ktorm enzým rozkladá zlúčeninu luciferín, pričom sa uvoľňuje energia.

Tento jav, bioluminiscencia, je vlastný len pre niektoré živé organizmy. Pozorovali ju napríklad pri medúzach a v našich podmienkach na svätojánskych muškách.

Na to, aby baktérie žiarili konštantne v presne vymedzenej ploche, sa používa obal naplnený gélom. V géle majú baktérie svoju potravu, väčšinou cukor a kyslík. Baktéria je netoxická a nepatogénna, jej použitie je teda viacmenej neškodné.

Mäkké svetlo vo výkladoch

Priehľadný obal môže mať akýkoľvek tvar a dokáže sa prichytiť na povrch, čiže bioluminiscencia sa môže prejaviť kdekoľvek - na sochách, vo výkladoch obchodov, na informačných značkách, ale aj na veľkých budovách.

Baktérie napĺňajú priehľadný obal aj odpadom, čo znižuje ich životnosť. Nepriateľom je aj kolísajúca teplota. Start-upistom sa podarilo využiť žiariacu baktériu na tri dní. Ak sa im však podarí nazbierať dosť peňazí, vývoj sa zameria na predĺženie životnosti až k hranici jedného mesiaca. Zakladateľka Glowee Sandra Rey hovorí, že jej tím vyvíja molekulárny prepínač, ktorý aktivuje bioluminiscenciu len na noc. To umožní baktérii ušetriť energiu a živiny vydržia dlhšie.

Osvetlenie z baktérie by mohlo obísť už existujúce obmedzenia nočného osvetlenia. Napríklad vo Francúzsku platí zákaz osvetlenia výkladov v čase od jednej v noci do siedmej ráno. Bioluminiscencia pôsobí oveľa mäkšie ako ostré elektrické osvetlenie a znižuje svetelný smog.

Podľa vyjadrení Rey môže využitie bioluminiscencie v globálnej miere znížiť spotrebu elektrickej energie, ktorá sa používa na výrobu svetla, o 19 percent.

glowee2_0a000002-c8da-4cb0.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok