V starobylom meste Petra objavili obrovskú skrytú plošinu

ČTK
10.6.2016 15:57

V jordánskej Petre sa podarilo pri vyhodnocovaní satelitných záberov objaviť veľkú plošinu, ktorú zrejme používali pri obradoch. Podľa vedcov sa objekt nepodobá ničomu, čo bolo v Petre doteraz objavené.

V starobylom meste Petra objavili obrovskú skrytú plošinu
SITA/AP

Viedlo tam gigantické schodisko

Plošina je zakrytá pieskom, ale zábery s vysokým rozlíšením zhotovené bezpilotnými lietadlami prezrádzajú, že dláždenú plochu z jednej strany lemovalo stĺporadie a z východnej strany na ňu viedlo gigantické schodisko.

O objave informovala organizácia American Schools of Oriental Research. Dĺžku plošiny môžeme porovnať s olympijským plaveckým bazénom, ktorý meria 50 metrov, ale šírka plošiny je dvojnásobná - bazén meria zvyčajne 25 metrov. Vedci hovoria o náleze "skrytom všetkým na očiach".

 

 

Skalné mesto Petra bolo založené civilizáciou Nabatejcov v 4. storočí pred Kristom. Podľa keramických črepov, ktoré boli blízko nového nálezu, sa predpokladá, že stavba bola vybudovaná v polovici 2. storočia pred Kristom, teda v období rozkvetu Petry.

Objav vedci predpokladali

Christopher Tuttle, ktorý sa na objave podieľal, povedal, že odborníci, ktorí skúmajú Petru, vedeli, že je na mieste ďalšia stavba, ale nikto ju presne nepopísal. "Ja v Petre pracujem 20 rokov a vedel som, že tam niečo je, ale určite je oprávnené hovoriť o objave," povedal.

Petrou prejdú ročne stotisíce návštevníkov. Zo stavieb vytesaných v skale je nejznámejšia pokladnica. Nabatejci zaisťovali obchod s Grékmi a Peržanmi a vrchol dosiahli okolo roku 150 pred Kristom. Petra bola od 7. storočia opustená, ale v roku 1821 ju objavil švajčiarsky cestovateľ Johann Burckhardt. Je najznámejšou pamiatkou Jordánska a figuruje na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok