Dýka faraóna Tutanchamóna je z mimozemského materiálu

TA3 SITA
3.6.2016 14:35

Dýka jedného z najznámejších faraónov je z meteoritického kovu, zistili výskumníci. Záujem vzbudzovala táto unikátna zbraň, ktorá ani po tisícročiach neskorodovala, už dlho.

Dýka faraóna Tutanchamóna je z mimozemského materiálu
Ilustračný záber SITA/AP

Vysoké percento niklu

Železnú dýku, ktorú pochovali s múmiou egyptského faraóna Tutanchamóna, vyrobili z materiálu pochádzajúceho z meteoritu. Tvrdia to talianski a egyptskí vedci, ktorí zbraň podrobili neinvazívnej röntgenovej analýze. Pomocou nej sa pokúšali zistiť pôvod neskorodovanej čepele, ktorú pre vtedajšie egyptské kovotepectvo označili za unikátnu. Výsledky výskumu publikovali v magazíne Meteoritics & Planetary Science.

"Vysoké percento niklu naznačuje, že železo pochádza z meteoritu,“ skonštatovala vedúca výskumu Daniela Comelli z Politecnico di Milano.

king-tuts-meteorite-dagger_0a000002-7893-0bb9.jpg

Na mimozemský pôvod kovu mala taktiež upozorniť prítomnosť kobaltu. Odborníci v rámci výskumu preto porovnali zloženie dýky so zložením známych meteoritov v okruhu dvetisíc kilometrov okolo egyptského pobrežia Červeného mora.

Používali ho na ceremoniálne predmety

Zhodu našli pri vesmírnom telese, ktoré na Zem dopadlo približne 240 kilometrov západne od Alexandrie a obsahovalo podobné hodnoty spomínaného niklu a kobaltu. Vedci v štúdii tiež uviedli, že starovekí Egypťania meteorické železo používali na výrobu ozdobných a ceremoniálnych predmetov, pričom si jeho mimozemský pôvod uvedomovali približne o dvetisíc rokov skôr než západné civilizácie. 

Spomínanú dýku s ozdobnou zlatou rukoväťou a zlatým puzdrom s motívom ľalie a vtáčích pier objavil v roku 1925 anglický archeológ Howard Carter v látkach, ktorými bola panovníkova múmia ovinutá. Faraóna z 18. dynastie starovekého Egypta mumifikovali pred viac ako 3300 rokmi. Jeho zbraň momentálne vystavujú Egyptskom múzeu v Káhire.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok