Sobota bude supervolebná, predsedu si budú voliť štyri strany

TA3 SITA TASR
10.6.2016 10:56

V sobotu rozhodnú o svojom novom šéfovi v najsilnejšej opozičnej strane SaS. Rovnako tak aj v Sme rodina Borisa Kollára a v KDH, ktoré sa v posledných voľbách nedostalo do parlamentu. Štvrtou stranou, v ktorej sa uskutočnia voľby, bude SMK.

Sobota bude supervolebná, predsedu si budú voliť štyri strany
SITA

Chcú to mať za sebou

Terajší predseda Slobody a Solidarity bude na mimoriadnom kongrese strany, ktorý sa uskutoční v sobotu v Bratislave, kandidovať na post predsedu ako jediný. Pôvodne uvažoval nad kandidatúrou aj podpredseda liberálov Jozef Mihál.

Potom, ako Sulík zvolal mimoriadny volebný kongres o rok skôr, ako sa malo konať riadne zasadnutie, Mihál od myšlienky kandidatúry ustúpil. Predstavenie kandidátov a voľby predsedu sú jediným bodom kongresu. Na rokovaní by sa malo zúčastniť 154 delegátov.

„Vnútrostranícke záležitosti chceme mať za sebou čo najskôr, občanov nezaujímajú. Prioritne sa po kongrese budeme sústrediť na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších parlamentných voľbách,“ povedal Sulík. Zdôraznil, že rôznorodosť názorov v SaS je prirodzená od samotného vzniku strany.

Bělobrádek príkladom comebacku

Kresťanskí demokrati budú v sobotu vyberať nového predsedu KDH na sneme v Ružomberku za zatvorenými dverami. Ešte pred voľbou nového predsedu s prejavmi vystúpia zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac a štyria čestní hostia. Po prejavoch sa snem pre médiá uzavrie. Medzi čestnými hosťami je aj Ján Figeľ, pod ktorého vedením KDH vypadlo z parlamentu. 

Z tohto dôvodu niekoľko dní po voľbách odstúpil z funkcie predsedu. Okrem neho ako čestní hostia sú pozvaní aj jeho dvaja predchodcovia Ján Čarnogurský a Pavol Hrušovský. Jediným hosťom zo zahraničia bude predseda českej KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho príbeh môže byť pre slovenských kresťanských demokratov príkladom. KDÚ-ČSL vypadla z českého parlamentu v roku 2010. Bělobrádek vtedy pôsobil ako neznámy tajomník poslaneckého klubu. Po zvolení za predsedu sa mu podarilo stranu opäť dostať do najvyššej českej politiky.

O predsedovi KDH bude rozhodovať v sobotu 392 delegátov. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom ohlásilo po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, že sa vzdáva funkcií. Kandidáta na predsedu môžu navrhnúť aj delegáti priamo na sneme. Kandidatúru na predsedu zatiaľ potvrdili okresná predsedníčka KDH v Prievidzi Eleonóra Porubcová, exposlanec NR SR Alojz Hlina, člen rady KDH Miroslav Kráľ a člen predsedníctva KDH Ladislav Štefanec a Ján Morovič. Niektorí delegáti chcú priamo na sneme navrhnúť ako kandidáta Mariana Faktora.

Rozšíria rady členov

Na kongrese v Piešťanoch si voliť predsedu aj hnutie Sme rodina. Ako povedal poslanec za hnutie Milan Krajniak, súčasný predseda Boris Kollár by nemal mať protikandidáta a predsedom by mal po voľbách zostať. Podľa stanov hnutia, podpredsedov menuje predseda. Tí sa teda nevolia.

Hnutie by malo podľa Krajniaka v sobotu rozšíriť rady svojich členov. „Prijmeme prvých sto členov. Ide o aktivistov z volebnej kampane,“ povedal Krajniak s tým, že na sneme má byť približne 130 delegátov z celého Slovenska. Ustanoviť sa majú aj okresné štruktúry hnutia.

Sme rodina bude podľa Krajniaka hodnotiť aj predvolebnú kampaň a situáciu po parlamentných voľbách. „Podstatnou bude diskusia o programovej vízii a smerovaní hnutia,“ dodal Krajniak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok