V4 podporuje zotrvanie Británie v Európskej únii

TA3 TASR
8.6.2016 19:00

Krajiny Vyšehradskej štvorky podporujú zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii. Na summite V4 v Prahe sa na tom zhodli predsedovia vlád Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Dôležitý partner

Iba tak môže podľa nich Európa zvládnuť neľahké výzvy, ktoré ju čakajú, uviedli v spoločnom vyhlásení Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Beata Szydlová a Viktor Orbán. Ako zdôraznil po rokovaní Sobotka, Británia je pre EÚ dôležitým partnerom. Fico verí, že Briti sa rozhodnú pre zotrvanie v únii.

V problematike migrácie V4 upozornila na nevyhnutnosť usilovať sa o spoločné riešenie na európskej úrovni, ktoré sa zameria na základné príčiny migračnej krízy. Dôležitá má byť ochrana vonkajších hraníc EÚ, fungujúce hotspoty, efektívna návratová politika, ako aj účinná reforma dublinských pravidiel.

Podľa Fica sa treba pri riešení tohto problému sústrediť na veci, kde sa krajiny vedia dohodnúť. Ostatné majú ísť bokom. "Bolo by správne, aby sme nemíňali energiu na konflikt," poznamenal.

Napísali Junckerovi

Premiéri hovorili aj o riešení situácie na trhu s poľnohospodárskymi plodinami. V4 vyjadrila znepokojenie nad súčasnou situáciou, najmä v prípade mliečnych výrobkov a mäsa. "Súčasná situácia vytvára riziko závažných hospodárskych a sociálnych dopadov v rôznych členských štátoch," uvádza sa vo vyhlásení. Vyšehradská skupina preto vyzýva Európsku komisiu, aby predložila efektívne spoločné európske riešenie.

Predsedovia vlád počas summitu tiež podpísali list predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi. Vyzývajú ho na začatie a financovanie Regionálneho programu rozvoja a ochrany pre Ukrajinu, priblížil Sobotka.

Vyšehradská štvorka upozorňuje, že na Ukrajine narastá počet vnútorne vysídlených ľudí. Má ísť už o vyše 1,7 milióna osôb. V4 preto vyzýva EK, aby sa ochrana týchto ľudí stala politickou prioritou EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok