Ako informovať o mimozemšťanoch? Najväčšia správa môže prísť kedykoľvek

TA3
11.6.2016 09:50

Už dlho to nie je žiadne sci-fi. Desaťročia skúmame vesmírne signály, dokážeme dovidieť do cudzích hviezdnych sústav a pomocou najnovších teleskopov budeme vedieť analyzovať atmosféru exoplanét. Mimozemskú civilizáciu môžeme podľa viacerých odborníkov objaviť v najbližších rokoch. Čo však potom?

Ako informovať o mimozemšťanoch? Najväčšia správa môže prísť kedykoľvek
SITA/AP

Tlačová konferencia nestačí

Objav mimozemskej civilizácie by predčil aj tie najväčšie udalosti z našich dejín. Ovplyvnil by zrejme všetko, od tempa kozmického výskumu až po filozofické a náboženské otázky. Takáto udalosť by logicky ukrývala riziká. Časť kompetentných sa nad nimi začala zamýšľať.

Hľadaním mimozemskej civilizácie sa hĺbkovo už 30 rokov zaoberá predovšetkým projekt SETI. Ich bádanie stojí na predpoklade, že iné civilizácie používajú podobné technológie, ktoré sa dajú zachytiť pomocou signálov.

Vedci v SETI vždy rátali s tým, že môže dôjsť k zlomovému objavu. Riaditeľ Seth Shostak priznal, že spočiatku sa predpokladalo oznámenie prelomovej správy konvenčným spôsobom - na tlačovej konferencii. Lenže formálne oznámenie je v dnešnej dobe, keď sa informácie šíria v zlomku sekundy, skôr snom.

V 90. rokoch po novom

Sám Shostak z neho úplne vytriezvel v roku 1997. Observatórium v Západnej Virgínii zachytilo signál, ktorý mohol pochádzať od mimozemskej inteligencie. Takmer hneď sa o tému začal zaujímať prestížny New York Times. O informácii sa dozvedeli z neformálneho rozhovoru. V tesnom závese sa začali zaujímať o „správu dňa“ ďalšie médiá.

Rozvážna tlačová konferencia už neprichádzala do úvahy. Bez kontroly astronómov sa začala nabaľovať „snehová guľa“, ktorá ukázala na problém so zastaraným spôsobom informovania. Správa žila vlastným životom. Prelomový objav sa napokon nekonal - išlo o signál z európskeho satelitu.

Od tohto okamihu sa rozhodlo, že vedci v SETI by pri nevšednom objave mali postupovať presne podľa schváleného protokolu. Lovci mimozemského signálu najprv overujú, či signál náhodou nepochádza z akéhokoľvek prírodného javu alebo ľudského diela.

"Obávame sa všetkých tých doktorandov, ktorí sa nás snažia zámerne oklamať, jednoducho preto, že môžu" priznala sa bývalá šéfka centra výskumu programu SETI Jill Tarterová.

20061205-234521-are104_0a000002-dae9-e608.jpg

Od observatórií po šéfa OSN

Podľa protokolu by malo nasledovať kontaktovanie iných observatórií. Táto overovacia skupina môže byť mimo siete SETI. Po potvrdení odinakiaľ objavitelia kontaktujú Medzinárodnú astronomickú úniu a jej prostredníctvom aj všetky observatóriá sveta. Zaangažovaná bude aj OSN a jej generálny tajomník.

Astronómom napriek celému tomuto procesu zostane právo informovať o prelomovom objave verejnosť.

Lenže tento protokol sa zaviedol ešte pred masívnym rozvojom sociálnych sietí. Na Twitteri, Facebooku a blogoch dochádza dennodenne k zverejňovaniu uniknutých informácií.

"Ak by sme v SETI urobili objav, nemyslím si, že existuje spôsob, ako by sme udržali naše webstránky funkčné. Ani naše telefónne linky by nevydržali nápor ľudí, ktorí by sa snažili získať informácie," zhodnotila možnosti Tarterová.

Zverejniť čo najskôr

Astrofyzici Duncan Forgan a Alexander Scholz zo škótskej University of St Andrews sa zamysleli nad aktualizovaným protokolom, ktorý by pomohol astronómom v dnešných časoch zvládnuť mediálny nápor.

Ako prvé navrhujú vytvoriť si presnú definíciu toho, čo presne robí objav objavom ešte pred tým, ako k nejakému vôbec dôjde. Patrí sem aj jednoznačné určenie vyhľadávacích metód.

Ak dôjde k skutočnému objavu, netreba podľa nich zbytočne dlho držať objav po pokrievkou. Riziko úniku je príliš veľké a prípadné škody zo zdeformovanej informácie môžu byť zničujúce. Ukazuje sa, že efektívnejšie je zverejniť informáciu čo najskôr, ale najprv zdôrazňovať, že mimozemšťania nie sú hneď prvým vysvetlením. Vedci by mali svoje zistenia predložiť do odborných časopisov, ktoré príspevky recenzujú a dáta poskytnúť iným vedcom.

Problém spočíva v tom, že takáto metóda overovania trvá dlho. Príkladom môže byť detekcia takzvaného signálu Wow! v 70. rokoch. Vtedy našli astronómovia presne to, čo roky hľadali. Teleskop zaznamenal signál so správnou frekvenciou z medzihviezdneho priestoru. Dôveryhodná teória, podľa ktorej signál Wow! spôsobili dve kométy, prišla až tento rok. Dôvod bol jednoduchý - o týchto kométach desaťročia nik netušil.

Od paranoje k zúfalstvu

Pravidlá hry sa zmenia, keď sa potvrdí mimozemský pôvod signálu. Vedci podieľajúci sa na programe SETI budú musieť komunikovať na všetkých možných platformách, ale mali by sa pripraviť aj na tienisté stránky tejto slávy. Škótski astrofyzici naznačujú aj pravdepodobnosť kybernetických útokov.

S rozmachom nových vesmírnych projektov vzrastá pravdepodobnosť, že k zásadnému objavu dôjde. Otázkou zostáva, ako na správu o mimozemšťanoch zareaguje verejnosť.

Profesor psychológie Paul Ziolo upozorňuje na široké spektrum reakcií, ktoré prídu. "Išlo by o obrovský rozsah od paranoje, jasania až k zúfalstvu. Pre niektorých ľudí všetko zvonka znamená ohrozenie. Pre ďalších by to zas bol objav bohov, na ktorých čakali," vysvetlil psychológ riziká objavu, ktorý by zmenil všetko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok