Čína chce nájsť mimozemšťanov, domovy musia opustiť tisícky ľudí

TA3
21.2.2016 19:49

Najväčší rádiový teleskop na svete vyrastie v horskej oblasti v Číne. Bude mať veľkosť tridsiatich futbalových ihrísk a mimoriadne ambiciózny cieľ – nájsť mimozemský signál. Nezaobíde sa to ale bez obetí.

Čína chce nájsť mimozemšťanov, domovy musia opustiť tisícky ľudí
TASR/AP

Pre elektráreň už presunuli státisíce ľudí

Čína oznámila, že musí vysťahovať viac ako 9-tisíc obyvateľov z dvoch horských okresov, aby vytvorila vhodné prostredie pre prevádzku najväčšieho rádiového teleskopu na svete. Každému z presťahovaných obyvateľov vyplatia finančné odškodnenie vo výške 12 000 jüanov (približne 1 658 eur).

V krajine nie je masívne premiestňovanie ľudí žiadnou novinkou, s narastajúcim blahobytom však vyvoláva čoraz väčšiu nevôľu. Projekt vodnej elektrárne Tri rokliny si svojho času vyžiadal presun až 1,2 milióna ľudí.

Projekt vyžadoval zatopenie oblasti 17 veľkých miest, 140 obcí a viac ako 3 000 dedín. Výsledok? Elektráreň pokrýva približne desatinu spotreby elektrickej energie celej krajiny. Od cieľa tvorcov neodradili ani varovanie ekológov ani finančná náročnosť. O veľkom presídľovaní sa hovorilo aj pri budovaní športovísk pre letnú olympiádu v roku 2008.

Ako superveľmoci, len oveľa rýchlejšie

Nový megaprojekt rádiového teleskopu potvrdzuje, že pre Čínu je dobývanie vesmíru veľkou prioritou.  Vesmírny program krajiny už ukázal svoju životaschopnosť a kráča dopredu míľovými krokmi.

V roku 2003 sa Čína stala treťou krajinou sveta, ktorá vyslala svojpomocne človeka na obežnú dráhu Zeme. Armádny pilot Jang Li-wej sa stal národným hrdinom.

Odvtedy majú taikonauti za sebou vesmírne prechádzky a Číňania už vyslali sondu aj na Mesiac. Majú šťastie, zatiaľ ich, aspoň oficiálne, obchádzajú katastrofy ako boli havárie raketoplánov Challenger a Columbia, ktoré pribrzdili Američanov.

Ambiciózne vesmírne plány zahŕňajú aj vybudovanie vesmírnej stanice. Čínski experti predpokladajú, že by sa mohla stať realitou v roku 2022, teda približne v čase, kedy bude končiť životnosť Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). V ďalekej budúcnosti sa chcú dostať ešte ďalej.

Čína postupuje presne v šľapajach, ktoré už pred desiatkami rokov urobili USA a Sovietsky zväz, rozdiel spočíva v tom, že postupuje oveľa rýchlejšie.

china-space-b6b986432d1243bd87fe3365390ee13f_0a000002-baca-a4f1.jpeg

Nájde sa mimozemský signál?

Nový teleskop má potenciál zmeniť naše chápanie  vesmíru a môže urobiť skutočný prielom v hľadaní mimozemskej civilizácie. Miesto, kde ho postavia, je z hľadiska topografie vybraté veľmi dobre, pretože horská lokalita nebudú rušiť iné rádiové signály.

Presťahovaním ľudí bývajúcich v okruhu piatich kilometrov od teleskopu vzniknú vhodné podmienky pre nerušenú prácu zariadenia. Jednotlivé diely teleskopu budú pohyblivé. Nastavením panelov vnútri obrovského "taniera" budú môcť vedci meniť tvar antény a tým aj jej vlastnosti.

Teleskop vo veľkosti 30 futbalových ihrísk môže zachytiť signál, ktorý môže byť známkou cudzej civilizácie. “Rádioteleskop je ako citlivé ucho, ktoré počúva rádiové správy z bieleho šumu vo vesmíre. Je to akoby sme identifikovali zvuk cikád v búrke," povedal Nan Rendong, vedúci výskumník projektu.

Obrovský tanier tiež umožní astronómom skúmať Mliečnu dráhu, ďalšie galaxie a odhaľovať vzdialené pulzary.

Dosiahne až k druhej Zemi

Pred pol rokom NASA objavila planétu Kepler-452b, ktorá rozprúdila veľkú diskusiu. Práve táto extrasolárna planéta má tú správnu vzdialenosť od svojho slnka, aby na nej bola vhodná atmosféra a tekutá voda. Týmito predpokladanými vlastnosťami si vyslúžila pomenovanie „druhá Zem“. Na odhalenie jej tajomstva stačí namieriť na ňu naše teleskopy, lenže to je za hranicou možností súčasných prístrojov. S čínskym projektom sa situácia zmení.

Doteraz najväčším rádioteleskopom je Observatórium Arecibo v Puerto Rico s priemerom 305 metrov, dvojnásobne veľký čínsky teleskop však bude až trikrát citlivejší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok