San Jose znížilo stav finálovej série, rozhodol nováčik Donskoi

SITA NHL
5.6.2016 07:29

Hokejisti San Jose zvíťazili v treťom súboji finálovej série bojov o Stanleyho pohár na domácom ľade nad hráčmi Pittsburghu 3:2 po predĺžení a znížili stav série na 1:2.

San Jose znížilo stav finálovej série, rozhodol nováčik Donskoi
SITA/AP

Vyhli sa historickej blamáži

Rozhodnutie padlo v 73. min z hokejky fínskeho útočníka Joonasa Donskoia. Po získaní puku za bránkou si márne stíhaný Jevgenijom Malkinom našiel streleckú pozíciu v ľavom útočnom kruhu a strelou bez prípravy prekvapil Matta Murrayho v bránke hostí.

Puk smeroval ponad jeho pravé rameno a zapadol do bránky pod hornú žŕdku. Dvadsaťštyriročný Donskoi v predchádzajúcej sezóne korčuľoval v tíme Kärpät Oulu vo fínskej Liige, teraz má na konte v play-off NHL 6 gólov a 6 asistencií.

Sharks sa vyhli tomu, aby sa stali prvým tímom v histórii, ktorý vo vyraďovačke nezvládne päť predĺžení v rade. Predchádzajúci druhý zápas finále na ľade Penguins rozhodli pre seba rovnako v predĺžení domáci (2:1pp) a v oboch prípadoch strelili víťazné góly nováčikovia - Connor Sheary za Pittsburgh a teraz na opačnej strane Donskoi. Dvaja nováčikovia rozhodli predĺženie v histórii NHL vôbec po prvý raz.

Prvé finále v San Jose

Pittsburgh bol aj vo finálovom zápase číslo 3, prvom na ľade San Jose, oveľa útočnejším tímom. V strelách na bránku hostia dominovali 42:26 a po dvoch tretinách viedli 2:1, keď sa presadili v 6. min obranca Ben Lovejoy (na tento gól odpovedal v 10. min domáci Justin Braun) a v 40. min švédsky útočník Patric Hörnqvist, ktorý jemne tečoval strelu Lovejoya od modrej.

San Jose sa druhýkrát v zápase dočkalo vyrovnania v 49. min, keď Joel Ward tvrdým príklepom doslova prestrelil Murrayho. Víťaznú radosť zaplneného SAP Center v predĺžení spôsobil už spomenutý Donskoi. Pre San Jose to bol prvý finálový zápas play-off na domácom ľade v celej klubovej histórii, ktorá sa ráta od roku 1991. A diváci v ňom utvorili fantastickú atmosféru.

"Bolo to niečo úžasné, už od rozkorčuľovania sme cítili obrovskú energiu z tribún. Naši fanúšikovia sú výnimoční. Čakali na túto chvíľu 25 rokov a nesklamali nás," uviedol kapitán Sharks Joe Thornton pre AP.

Štvrtý finálový duel opäť v SAP Center je na programe v pondelok 6. júna, hrá sa na štyri víťazstvá. Kým San Jose bojuje o svoj vôbec prvý Stanley Cup, Pittsburgh ho v klubových dejinách získal dosiaľ trikrát - v rokoch 1991, 1992 a 2009.

San Jose - Pittsburgh 3:2 predĺžení (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0) - stav série 1:2
Góly: 10. Braun (J. Thornton, Vlasic), 49. J. Ward (Donskoi, J. Thornton), 73. Donskoi (Tierney) - 6. Lovejoy, 40. Hörnqvist (Lovejoy, Määttä)
Vylúčení: 1:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 17 562 divákov

Zostavy:

Sharks: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - Pavelski, J. Thornton, M. Karlsson - Donskoi, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus. Tréner: P. DeBoer.
Penguins: M. Murray - Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, J. Schultz, I. Cole - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Rust, Malkin, Kunitz - Fehr, Matt Cullen, Kühnhackl. Tréner: M. Sullivan.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok