Maďari si pripomínajú Trianon, nazývajú ho aj symbolom nespravodlivosti

TASR
4.6.2016 13:34

Dátum podpísania Trianonskej mierovej zmluvy 4. júna 1920 je symbolom do neba volajúcej nespravodlivosti spáchanej na Maďaroch, kedy roztrhali štát Maďarov v Karpatskej kotline a kedy sa začalo mimoriadne príkorie maďarského národa. Vyhlásil to zástupca štátneho tajomníka zodpovedného za národnú politiku Péter Szilágyi.

Maďari si pripomínajú Trianon, nazývajú ho aj symbolom nespravodlivosti
TASR/Ladislav Vallach

Spolupatričnosť jednotného maďarského národa

Podľa agentúry MTI predstaviteľ vlády na pôde Domu maďarstva povedal, že státisíce maďarských rodín odtrhli od materskej krajiny a dostali sa pod správu Prahy, Bukurešti a Belehradu. Zdôraznil, že tým sa začalo príkorie a boj Maďarov žijúcich za hranicami materskej krajiny proti diskriminácii, za svoje práva a za zachovanie.

Zástupca štátneho tajomníka pripomenul, že občianska vláda bloku Fidesz-KDNP v roku 2010 dala jednoznačne najavo, že urobí všetko pre Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. "Maďarsko zohľadňujúc spolupatričnosť jednotného maďarského národa nesie zodpovednosť za osud maďarstva žijúceho mimo jeho hraníc," citoval Szilágyi z maďarskej ústavy, ktorú presadil blok Fidesz-KDNP.

Podľa jeho slov od vytvorenia možnosti zjednodušeného udelenia štátneho občianstva zložilo občiansky sľub už 800.000 Maďarov žijúcich v zahraničí. Ako dodal, umožnilo sa im aj zúčastniť sa volieb v Maďarsku.

Možnosť sebaurčenia

Maďarsko žiada iba to, čo je podľa zástupcu štátneho tajomník na západe Európe prijaté a čo Maďarsko poskytuje ostatným: "jazykové práva na Felvidéku, rovnosť pred zákonom v rumunskom Sedmohradsku a možnosti života hodné Európy v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti". "Chceme pre maďarské spoločenstvá možnosť sebaurčenia - autonómie," dodal.

Maďari si Dňom spolupatričnosti pripomínajú výročie Trianonskej mierovej zmluvy podpísanej pred 96 rokmi. Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako "krivda" spáchaná na maďarskom národe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok