Preč s Trianonom, kričali extrémisti pred slovenskou ambasádou v Budapešti

TA3 TASR
8.6.2015 09:50

V Budapešti sa zišla asi tisícka ľudí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s Trianonom. Urobili tak pri príležitosti výročia podpísania mierovej zmluvy.

Preč s Trianonom, kričali extrémisti pred slovenskou ambasádou v Budapešti
SITA

Fakľový pochod

"Preč s Trianonom!" a "Nenávidíme ťa Slovensko!", skandovalo večer asi tisíc priaznivcov maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc a ultrapravicovej strany Jobbik pred budapeštianskym sídlom Veľvyslanectva SR.

Po zmene režimu bolo množstvo príležitostí na revíziu Trianonskej mierovej zmluvy, vyhlásil podpredseda ultrapravicovej strany Jobbik Elöd Novák.      

Ako príklad uviedol obdobie pred vstupom Rumunska do Európskej únie, keď podľa neho malo Maďarsko vyvinúť v tejto otázke v rámci prístupových rokovaní tlak na Rumunsko. K nijakej revízii však nedošlo, čo je podľa Nováka národná zrada zo strany politických strán 20. storočia. Politik označil Trianon za najväčšiu tragédiu maďarských dejín.

 

Zmluva vymedzila hranice

Extrémisti si fakľovým pochodom pripomenuli 915. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy. K slovenskému zastupiteľskému úradu prišli od rumunského a srbského veľvyslanectva, kde takisto vyjadrili nevôľu s rozhodnutím veľmocí po prvej svetovej vojne. Rečníci označili Trianonskú zmluvu za diktát a požadovali spravodlivosť pre Maďarsko. Účastníci zhromaždenia, ktoré zabezpečovali desiatky policajtov, sa v pokoji rozišli, pochod sa skončil bez výtržností.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá po prvej svetovej vojne vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska, podpísali 4. júna 1920 mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí Paríža.

0607trianon8258220.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok